Till innehåll på sidan

Bedömning av reell kompetens

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1490 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


U2018/

02709/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1490 av Betty Malmberg (M)
Bedömning av reell kompetens

Betty Malmberg har frågat mig om presumtiva studenter inte längre ska ha möjlighet att få sin kompetens bedömd via så kallad reell kompetens.

Regeringen har inga avsikter att ta bort möjligheten att prova reell kompetens. I propositionen Fler vägar till kunskap – en högskola för livslångt lärande (2017:18:204), lämnar regeringen förslag till övergripande ramar för tillträde till högskoleutbildning. När det gäller grundläggande behörighet föreslår regeringen i propositionen att det ska krävas att den sökande har nödvändiga kompetenser för att kunna tillgodogöra sig sådan utbildning.

I dag uttrycks grundläggande behörighet i hur man kan uppnå den men inte vad den består i. Ett sätt att uppnå grundläggande behörighet är genom att de sökande genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig högskoleutbildning, dvs. genom s.k. reell kompetens. Exakt vilken kompetens som är nödvändig framgår dock inte.

Regeringens proposition medför att den grundläggande behörigheten framöver kommer uttryckas i nödvändiga kompetenser. Genom detta tydliggörs vilka kompetenser som faktiskt krävs för att en person ska kunna tillgodogöra sig en utbildning på grundnivå. Ett sätt att visa att man har dessa nödvändiga kompetenser kan vara genom ett godkänt resultat på ett nationellt behörighetsprov. Ett nationellt behörighetsprov föreslogs i Tillträdesutredningens betänkande (SOU 2017:204), och för tillfället bereds utredningens förslag i sin helhet inom Regeringskansliet.

För regeringen är det viktigt att kvinnor och män kan studera vidare, byta karriär och bilda sig under hela livet. Därför har regeringens proposition om tillträdet till högskolan ett tydligt fokus på att tillvarata människors kompetens.

Stockholm den 20 juni 2018

Helene Hellmark Knutsson

Skriftlig fråga 2017/18:1490 av Betty Malmberg (M) (Besvarad 2018-06-13)

Fråga 2017/18:1490 Bedömning av reell kompetens

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Efter det att betänkandet Fler vägar till kunskap – en högskola för livslångt lärande nyligen debatterades i riksdagen har frågan om bedömning av så kallad reell kompetens vid tillträde till högskolan aktualiserats. Regeringsföreträdare talar i stället om att ett ”nationellt behörighetsprov” ska införas, men om reell kompetens talas det tyst. Likväl har regeringen tidigare gett UHR i uppdrag att samordna en försöksverksamhet för att underlätta lärosätenas bedömning av så kallad reell kompetens, ett uppdrag som pågår nu. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Ska presumtiva studenter inte längre ha möjlighet att få sin kompetens bedömd via så kallad reell kompetens?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.