Till innehåll på sidan

Assisterad befruktning för ensamstående

Svar på skriftlig fråga 2014/15:57 besvarad av Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Ju2014/6829/Statssekr

Justitiedepartementet

Justitieministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:57 av Barbro Westerholm (FP) Assisterad befruktning för ensamstående

Barbro Westerholm har frågat mig vid vilken tidpunkt regeringen avser att lämna en proposition om assisterad befruktning för ensamstående och när lagstiftningen är tänkt att träda i kraft.

Våren 2012 beslutade riksdagen att tillkännage att regeringen skyndsamt ska återkomma med lagförslag som innebär att ensamstående kvinnor ges rätt till assisterad befruktning på samma sätt som olikkönade och samkönade par redan har enligt gällande rätt. I juni 2013 beslutade den tidigare regeringen kommittédirektiv om utökade möjligheter till behandling av ofrivillig barnlöshet (dir. 2013:70). Utredningen, som har antagit namnet Utredningen om utökade möjligheter till behandling av ofrivillig barnlöshet, lämnade i maj 2014 delbetänkandet Assisterad befruktning för ensamstående kvinnor (SOU 2014:29). I delbetänkandet föreslås att det ska bli möjligt för ensamstående kvinnor att genomgå insemination och befruktning utanför kroppen (IVF-behandling) inom svensk hälso- och sjukvård. Delbetänkandet skickades ut på remiss före sommaren. Remisstiden gick ut den 3 oktober 2014.

Frågan om assisterad befruktning för ensamstående kvinnor är prioriterad för regeringen. Jag delar Barbro Westerholms uppfattning att det är önskvärt med ett så snart ikraftträdande som möjligt och avser därför att återkomma med en proposition före sommaren 2015.

Stockholm den 18 november 2014

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2014/15:57 av Barbro Westerholm (FP) (Besvarad 2014-11-10)

Fråga 2014/15:57 Assisterad befruktning för ensamstående

av Barbro Westerholm (FP)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

År 2012 beslutade riksdagen att tillkännage för regeringen att regeringen skyndsamt skulle återkomma med lagförslag som innebär att ensamstående kvinnor ges rätt till assisterad befruktning på samma sätt som olikkönade respektive samkönade par har enligt gällande rätt.

Regeringen fattade därefter den 19 juni 2013 beslut om kommittédirektiv till en utredning om utökade möjligheter till behandling av ofrivillig barnlöshet (dir. 2013:70). Utredaren skulle i ett delbetänkande redovisa den del av uppdraget som avser ensamståendes möjlighet till assisterad befruktning och nödvändiga förändringar senast den 14 maj 2014.  Detta delbetänkande, Assisterad befruktning för ensamstående kvinnor (SOU 2014:29), överlämnades till regeringen i maj 2014 och har remissbehandlats. Bland remissvaren kan nämnas att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) välkomnar att det blir möjligt för ensamstående kvinnor att ingå insemination och befruktning utanför kroppen (IVF-behandling) inom svensk hälso- och sjukvård och tillstyrker i stort att de regler som nu gäller för sådan behandling av par också ska gälla för behandling av ensamstående kvinnor.

Utredaren har föreslagit ett ikraftträdande av författningsändringarna den 1 juli 2015. Det har då gått drygt tre år efter det att riksdagen beslöt att ensamstående kvinnor skulle ges rätt till assisterad befruktning i Sverige. Det är önskvärt att ikraftträdandet sker tidigare än så. I dagsläget åker ensamstående kvinnor framför allt till Danmark men också till andra länder runt Östersjön för att få tillgång till insemination och IVF med de nackdelar det innebär för såväl kvinnan som för barnet.

I listan över propositioner avsedda att avlämnas under tiden efter den 7 november 2014 till mitten av januari återfinns ingen proposition om assisterad befruktning för ensamstående.

Vid vilken tidpunkt avser justitie- och migrationsministern att avlämna denna proposition och när är lagstiftningen tänkt att träda i kraft?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.