Till innehåll på sidan

Aktiv cyberförmåga

Svar på skriftlig fråga 2017/18:75 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Fö2017/01360/SUND

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:75 av Pål Jonson (M) Aktiv cyberförmåga

Pål Jonson har frågat justitie- och inrikesminister Morgan Johansson om det fortfarande är ministerns och regeringens uppfattning att Sverige ska ha en aktiv cyberförmåga, och om regeringen avser att återkomma i denna fråga. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen har i propositionen Försvarspolitisk inriktning – Sveriges försvar 2016–2020 (prop. 2014/15:109), uttryckt som sin uppfattning att ett utvecklat cyberförsvar är ett kostnadseffektivt sätt att ytterligare höja tröskeln för en antagonistisk aktör som överväger att angripa Sverige eller svenska intressen eller utöva påtryckningar med militära eller andra maktmedel och att Sverige bör utveckla en förmåga att genomföra aktiva operationer i cybermiljön.

Regeringen lämnar motsvarande besked på s. 21 i den nationella informations- och cybersäkerhetsstrategin (skr. 2016/17:213). Där framgår, bland annat, att regeringen bedömer att ett utvecklat cyberförsvar är ett kostnadseffektivt sätt att ytterligare höja tröskeln för en antagonistisk aktör som överväger att angripa Sverige eller svenska intressen eller utöva påtryckningar med militära eller andra maktmedel. På s. 21 framgår vidare att ett nationellt cyberförsvar förutsätter ”en robust förmåga att kunna genomföra aktiva operationer i cybermiljön”.

Mot bakgrund av nämnda försvarspolitiska inriktningsproposition har regeringen uppdragit Försvarsmakten att med stöd av Försvarets radioanstalt, och eventuellt andra berörda myndigheter, utveckla och förstärka Sveriges cyberförsvar, inklusive en förmåga att genomföra aktiva operationer i cybermiljön. Detta arbete pågår och följs noga av regeringen.

Stockholm den 18 oktober 2017

Peter Hultqvist

Skriftlig fråga 2017/18:75 av Pål Jonson (M) (Besvarad 2017-10-06)

Fråga 2017/18:75 Aktiv cyberförmåga

av Pål Jonson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I den informations- och cybersäkerhetsstrategi som regeringen presenterade den 29 juni framgår det inte uttryckligen att Sverige ska ha en aktiv cyberförmåga. Endast i en mening nämns det att Sverige ska kunna agera aktivt, samordnat och koordinerat på cyberförsvarsområdet.

Det är anmärkningsvärt mot bakgrund av att det i regeringens proposition Försvarspolitisk inriktning – Sveriges försvar 2016–2020 (prop. 2014/15:109) framgår att regeringen anser att Sverige bör kunna genomföra aktiva operationer i cybermiljön.

Syftet med en aktiv cyberförmåga är att kunna bemöta angrepp mot egna system med offensiva cyberangrepp på en motståndare. Denna förmåga bedöms ha en avskräckande förmåga för eventuella cyberangrepp mot Sverige och svenska intressen.

Vid en interpellationsdebatt mellan undertecknad och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson den 22 september svarade ministern att regeringen får återkomma beträffande frågan om huruvida Sverige ska ha en aktiv cyberförmåga samt hur, var och när den i så fall ska användas.

Min fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson är därför:

 

Är det fortfarande ministerns och regeringens uppfattning att Sverige ska ha en aktiv cyberförmåga, och avser regeringen att återkomma i denna fråga?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.