Vita käppen i trafiken

Skriftlig fråga 2009/10:1022 av Lundh Sammeli, Fredrik (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-09-09
Besvarad
2010-09-21
Besvarad
2010-09-23
Anmäld
2010-10-04
Svar anmält
2010-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 september

Fråga

2009/10:1022 Vita käppen i trafiken

av Fredrik Lundh Sammeli (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Jag har vid ett par tillfällen denna mandatperiod frågat infrastrukturministern varför hon inte återkommer till riksdagen med ett skarpt lagförslag kring att jämställa vita käppen med polismanstecken i trafiken. Riksdagen fattade ett beslut om en lagöversyn redan riksmötet 2005/06 och har till regeringen gjort tillkännagivanden. Landets synskadade kan inte längre vänta, trafikmiljön måste förbättras.

Statsrådet lovade så tidigt som riksmötet 2006/07 att hon skulle återkomma med ett förslag till riksdagen under mandatperioden. Nu är det bara några få dagar kvar och inget har skett som utlovat på detta viktiga område.

Med anledning av det anförda, avser statsrådet att vidta några åtgärder under tiden som är kvar av mandatperioden?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:1022 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 21 september

Svar på fråga

2009/10:1022 Vita käppen i trafiken

Statsrådet Åsa Torstensson

Fredrik Lundh Sammeli har frågat mig varför jag inte återkommer till riksdagen med ett skarpt lagförslag kring att jämställa vita käppen med polismanstecken i trafiken.

Frågan om att jämställa den vita käppen med stopptecken har väckts i olika sammanhang, bland annat i frågor från riksdagsledamöter. En sådan bestämmelse skulle innebära att enskilda fick behörighet att ge anvisningar för trafiken, vilket skulle kräva stöd i lag. Regeringen bedömer att en sådan bestämmelse skulle öka riskerna för de synskadade då de flesta olyckor vid övergångsställen i första hand beror på att den gående inte uppfattas i tid. Vid obevakade övergångsställen har en förare redan väjningsplikt gentemot gående som gått ut på eller just ska gå ut på övergångsstället. I det sammanhanget kan konstateras att avgörande för säkerheten vid övergångsställen är att fordonshastigheterna är låga, både för att man i låga hastigheter bättre uppfattar vad medtrafikanterna avser att göra och för att konsekvenserna vid en olycka blir lindrigare. För framkomligheten och tydligheten för rörelsehindrade och synskadade är detaljutformningen mycket viktig.

Frågor om synskadades trafiksäkerhet och respekten för den vita käppen har behandlats i proposition 2008/09:60 Säkra förare på mopeder, snöskotrar och terränghjulingar. I denna proposition anförs bland annat att det i 2 kap. 1 § trafikförordningen (1998:1276) finns bestämmelser där det framgår att trafikanten ska visa särskild hänsyn mot bland andra barn, funktionshindrade och äldre. I miljöer där en stor andel synskadade vistas kan en tilläggstavla till vägmärke med fem svarta prickar på gul botten användas. Publikationen VGU (Vägars och gators utformning), som ges ut av Trafikverket (tidigare Vägverket) och Sveriges Kommuner och Landsting, är ett hjälpmedel för att utforma vägar och gator. Den innehåller utformningsråd för bland annat övergångsställen och ordnad passage utan övergångsställe med kant och ramp. Den innehåller också råd gällande ljushetskontraster, gatumöblering, hinder på gångbana, ledstråk, trappor, ramper etcetera.

Mot den beskrivna bakgrunden avser jag inte att vidta några åtgärder för att jämställa vita käppen med polismans tecken.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.