Till innehåll på sidan

Vingåkersverken och regeringens handläggning

Skriftlig fråga 2000/01:510 av Schlaug, Birger (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-01-08
Anmäld
2001-01-16
Besvarad
2001-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 januari

Fråga 2000/01:510

av Birger Schlaug (mp) till försvarsminister Björn von Sydow om Vingåkersverken och regeringens handläggning

Vingåkersverken invigdes som en statligt ägd ammunitionsfabrik 1967. Tillverkning av ammunition har under senare år ersatts av en motsatt verksamhet: destruktion, demontering och återvinning av ammunition, minor etc. De explosiva ämnen som återvinns används för civila ändamål. Vingåkersverken ingår sedan några år i Nammo-koncernen, som är ett nordiskt ammunitionsbolag.

FMV:s senaste upphandling av destruktion av svenskt militär ammunition gick Vingåkersverken förbi, på grund av den upphandlingsförordning som gäller. Men regeringen har, av riksdagen, fått i uppdrag att fr.o.m. den 1 januari i år kunna besluta om en ny förordning som kan ta hänsyn till att destruktion, och kompetens för detta, är en del av svensk försvars- och säkerhetspolitik. En sådan förordning kan vara avgörande för Vingåkersverkens (och Vingåkers) framtid. Försvarsministern har under en frågestund i riksdagen gett besked till mig om att underlag för beslut om förordning skulle finnas tillgängligt före helgerna. Trots detta togs ej beslut före nyåret.

När avser försvarsministern att framlägga en ny förordningstext för regeringsbeslut?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:510 besvarad av

den 17 januari

Svar på fråga 2000/01:510 om Vingåkersverken och regeringens handläggning

Försvarsminister Björn von Sydow

Birger Schlaug har frågat mig när jag avser att lägga fram för regeringsbeslut en förordning rörande upphandling. Frågan har ställts mot bakgrund av att Försvarets materielverk upphandlat destruktion av ammunition hos ett utländskt företag och inte av Vingåkersverken.

Jag har den 22 november 2000 och i frågestunden i kammaren den 7 december 2000 svarat på liknande frågor från Birger Schlaug.

Jag anser att det av försvars- och säkerhetspolitiska skäl ska finnas kvar en industri i Norden som kan såväl tillverka som förstöra ammunition. Därför lägger jag stor vikt vid de nordiska förhandlingarna om samarbete i frågor som bl.a. rör gemensamma nordiska företag som tillverkar och förstör ammunition. Förhandlingarna i december 2000 kom inte så långt som jag hoppades utan fortsätter i början av februari i år. Resultatet av detta arbete kommer att bli ett stöd till försvarsindustrins samarbete över gränserna och därmed också ett stöd för Vingåkersverken. Det är också angeläget att regeringen fortlöpande följer hur Försvarsmaktens långsiktiga planering ser ut i fråga om anskaffning och förstöring av ammunition. Jag överväger därför att föreslå regeringen att ge Försvarsmakten i uppdrag att kartlägga det långsiktiga behovet i detta avseende. Därmed skapas bättre förutsättningar att uppnå den målsättning som jag nyss gav utryck för.

Min bestämda avsikt är att verka för former som så långt som möjligt kan lösa de problem som Birger Schlaug tar upp i sina olika frågor.

Slutligen vill jag säga att arbetet med den förordning som Birger Schlaug frågar efter pågår i Regeringskansliet. Regeringen har hittills beslutat om undantag från lagen (1992:1528) om offentlig upphandling genom förvaltningsbeslut och beslut i regleringsbrev. Riksdagsbeslutet gör det möjligt för regeringen att också fatta beslut i förordningsform. Frågan om en förordning är således mer formell än vad Birger Schlaug utgår ifrån.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.