Vikten av materiellt riktiga brottmålsdomar

Skriftlig fråga 2015/16:1511 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-08-18
Överlämnad
2016-08-18
Anmäld
2016-08-25
Svarsdatum
2016-09-02
Sista svarsdatum
2016-09-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

En kvinna som gav sin bror alibi i ett brottmål vid Göteborgs tingsrätt tilläts att bära niqab, det vill säga en heltäckande slöja med enbart en smal springa för ögonen, under det att hon vittnade. Det framgår av en artikel i Göteborgs-Posten den 8 juli 2016. Enligt rättens ordförande var det inte aktuellt att kräva att kvinnan skulle visa sitt ansikte. ”Vi får inte kräva att någon tar av sig sin religiösa bonad. Det finns det JO-beslut på.”, sa rättens ordförande till Göteborgs-Posten.

Att rätten har möjlighet att se ansiktet på den person som vittnar är av betydelse för att bland annat kunna värdera vittnets trovärdighet. Detta är av särskild vikt då det gäller tilltrosbevisning.

I en demokrati måste värdet av materiellt riktiga domar i brottmål väga tungt.

Mot denna bakgrund är min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:

 

Kommer ministern att vidta några åtgärder med anledning av de uppgifter som förekommer om rättsläget när det gäller vittnens möjlighet att bära niqab när de vittnar?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1511 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2016/05832/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1511 av Johan Forssell (M) Vikten av materiellt riktiga brottmålsdomar

Johan Forssell har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av de uppgifter som förekommer om rättsläget när det gäller vittnens möjlighet att bära niqab när de vittnar. Frågan ställs mot bakgrund av att det rapporterats i media om att en kvinna vittnat iklädd niqab i en brottmålsrättegång vid Göteborgs tingsrätt. I frågan hänvisas det till att Justitieombudsmannen i ett beslut har uttalat att domstolen inte får kräva att någon tar av sig sin religiösa bonad.

Som justitieminister kan jag inte uttala mig i ett enskilt ärende. Jag känner dock till att det finns ett beslut från Justitieombudsmannen som behandlar en domares möjligheter att utifrån ordnings- och säkerhetshänsyn förbjuda personer med en viss klädsel att närvara vid en förhandling. Johan Forssells fråga rör dock något annat, nämligen domstolens möjligheter till en korrekt bevisvärdering av ett vittnesförhör.

Det är naturligtvis viktigt att domstolen har så goda förutsättningar som möjligt att värdera ett vittnes berättelse. Innan vittnesmålet avläggs ska rätten höra vittnet om hans eller hennes fullständiga namn. Rätten ska också upplysa vittnet om sanningsplikten och, om vittnet avlägger ed, vikten av eden. Ett vittne kan i vissa fall avlägga sitt vittnesmål utan att vittnet är närvarande i förhandlingssalen och därför inte är synligt för rätten. Så är t.ex. fallet när vittnet hörs enligt reglerna om telefonförhör.

När vittnet har lämnat sin berättelse har domstolen att med tillämpning av principen om fri bevisprövning pröva bevisvärdet av vittnesmålet och avgöra vad som är bevisat i målet. Det har i dagsläget inte framkommit något annat än att regelverket gör det möjligt för domstolarna att på ett bra sätt hantera den situation som frågan avser. Jag ser därför inte något behov av att vidta några åtgärder.

Stockholm den 2 september 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.