veterinärutbildningen

Skriftlig fråga 2003/04:1371 av de Pourbaix Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-06-22
Besvarad
2004-07-06
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 juni

Fråga 2003/04:1371

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till utbildningsminister Thomas Östros om veterinärutbildningen

Veterinärutbildningen i Sverige sker i dag på ett ställe i Sverige, nämligen i Uppsala vid Sveriges lantbruksuniversitets fakultet för veterinärmedicin. Stora besparingar har skett de senaste åren. Antalet studenter per handledare har ökat kraftigt. Nattjouren för stora djur, bland annat hästar, har stängts. Det är bland annat här som studenterna ska få sin praktik. Fler studenter, färre lärare och mindre lokaler samt sämre möjligheter till praktik är alltså en korrekt beskrivning av utvecklingen. Grundutbildningen har hamnat i en akut kris. På några års sikt kan allt detta sammantaget leda till att vi i Sverige får en mycket sämre möjlighet att leva upp till djurskyddslagen och att bedriva en bra djursjukvård.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stoppa nedrustningen av veterinärutbildningen?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1371 besvarad av

den 6 juli

Svar på fråga 2003/04:1371 om veterinärutbildningen

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat utbildningsministern om vilka åtgärder han avser att vidta för att stoppa nedrustningen av veterinärutbildningen. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

All högskoleverksamhet grundar sig på det regelverk och de beslut som riksdag och regering fattat. Enligt högskolelagen ska verksamheten avpassas så att en hög kvalitet nås, såväl i utbildningen som i forskningen. Vidare ska de tillgängliga resurserna utnyttjas effektivt för att hålla en hög kvalitet i verksamheten.

När det gäller uppläggning av utbildningsprogram för att nå fram till de mål som finns uppställda för varje examen, vill jag erinra om vad utbildningsministern vid flera tillfällen upprepat i svar på interpellationer och frågor, nämligen att hur en utbildning är upplagd och hur examinationen genomförs är ett ansvar som åligger det enskilda lärosätet.

Kvalitetskontroll av högskoleverksamheten genomförs av Högskoleverket. Verket har fått i uppdrag att systematiskt utvärdera all högskoleutbildning, alla program, kurser och ämnen med en periodicitet om sex år. Veterinärutbildningen kommer enligt den nationella planen för ämnes- och programutvärderingar att utvärderas år 2006.

Sveriges lantbruksuniversitets (SLU) statsanslag uppgår till 1,2 miljarder kronor. Inom denna ram ska universitetet bedriva grundläggande högskoleutbildning, forskning och forskarutbildning samt fortlöpande miljöanalys. Universitetet beslutar självt om hur stora delar av denna summa som ska gå till de olika verksamhetsområdena och om de interna prioriteringarna inom respektive område.

Ledningen för SLU har vidtagit en rad åtgärder i syfte att få en bättre fungerande verksamhet mot bakgrund av de ekonomiska ramar och verksamhetsmål som statsmakterna har beslutat om. Bland annat har alla fakulteter fått i uppdrag att se över sin verksamhet och vidta erforderliga åtgärder. Detta gäller även fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap.

Marietta de Pourbaix-Lundin befarar att dessa åtgärder kan leda till att vi får sämre möjligheter att leva upp till djurskyddslagens intentioner och att bedriva en bra djursjukvård. De mål som gäller för att erhålla veterinärexamen är tydliga och håller högt ställda krav på kunskaper och färdigheter av direkt betydelse för yrkesutövningen. Enligt ett av målen ska studenten, för att få veterinärexamen, till exempel besitta den kliniska färdighet som krävs för akut djursjukvård.

Hur dessa mål ska uppnås ligger på SLU att ansvara för utifrån högskolelagens krav på effektiv resursanvändning.

Jag håller med Marietta de Pourbaix-Lundin om vikten av att vi utbildar veterinärer med en hög kompetens och att utbildningen håller en hög kvalitet ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv.

Det är SLU som fördelar resurserna och lägger upp utbildningarna för att nå fastställda examensmål. Jag utgår från att SLU tar sitt ansvar för att fördelningen av tillgängliga medel sker på ett sådant sätt att man inte gör avkall på kravet på att utbildningen ska hålla hög kvalitet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.