Västpapua

Skriftlig fråga 2004/05:872 av Astudillo , Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-02-04
Anmäld
2005-02-08
Besvarad
2005-02-09
Svar anmält
2005-02-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 februari

Fråga 2004/05:872

av Luciano Astudillo (s) till utrikesminister Laila Freivalds om Västpapua

Människorättsorganisationer har länge uttryckt sin oro över situationen i Västpapua @ tidigare en holländsk koloni som annekterades av Indonesien 1961. Det har förekommit rapporter om våld och tortyr mot civila och andra typer av övergrepp mot mänskliga rättigheter. 1969 hölls en folkomröstning under den så kallade Act of free choice @ till vilken FN skickade observatörer @ där Västpapuanerna skulle beredas möjlighet att bestämma om området skulle ges självständighet eller fortsätta att tillhöra Indonesien. Omröstningen präglades av en rad tveksamheter, bland annat förekom det rapporter om inblandning och påtryckningar från den indonesiska regeringen och enbart en liten del av befolkningen gavs möjligheten att rösta. Omröstningen, som gav Indonesien fortsatt kontroll över territoriet, godkändes dock av FN genom resolution 2504, trots att FN:s sändebud, Fernando Ortiz-Sanz, medgav att det hade förekommit begränsningar i fråga om bland annat yttrandefrihet och andra rättigheter. Mot bakgrund av detta har det framförts krav från flera håll att en ny folkomröstning bör anordnas för att infria de förbindelser som ingicks av parterna inför 1969 års referendum. Det förekommer alltjämt rapporter om brott mot de mänskliga rättigheterna i Västpapua, särskilt mot de självständighetsrörelser som finns. Demonstrationer för självständighet har mötts med våld. Det finns uppgifter om att militära och polisiära förband verkar utan myndighetskontroll och med ett stort mått av självständighet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet vilka åtgärder hon avser att vidta för att respekten för mänskliga rättigheter efterlevs av den indonesiska regeringen i Västpapua.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:872 besvarad av

den 9 februari

Svar på fråga 2004/05:872 om Västpapua

Utrikesminister Laila Freivalds

Luciano Astudillo har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att respekten för mänskliga rättigheter efterlevs av den indonesiska regeringen i Västpapua.

Konflikten i Västpapua är ett betydande problem i Indonesien. Sverige har, främst genom EU, framfört oro över utvecklingen i Västpapua till den indonesiska regeringen. Vi försöker också bidra till en positiv utveckling genom dialog med den indonesiska regeringen och genom stöd till utvecklingen av rättsväsendet och det civila samhället i Indonesien.

Sveriges utvecklingssamarbete med Indonesien fokuserar på demokratiutveckling och ökad respekt för mänskliga rättigheter. Bland annat verkar Raoul Wallenberg Institutet, med stöd från Sida, i Indonesien med ett flertal projekt på detta område. Både den nationella kommissionen för mänskliga rättigheter och kommissionen mot våld mot kvinnor har samarbetat med Raoul Wallenberg Institutet, som också utbildat tjänstemän i det indonesiska justitiedepartementet i mänskliga rättigheter.

Sverige och EU stöder Indonesiens territoriella integritet till fullo och anser att en lösning på konflikten i Västpapua bör bygga på lagen om särskild autonomi som stiftats för provinsen. Vi har också förklarat att det inte finns något svenskt eller internationellt stöd för västpapuansk självständighet. Detta hindrar inte att Sverige även fortsättningsvis i våra kontakter med Indonesien tydligt kommer att framföra att förhandlingslösningar är de enda långsiktiga möjligheterna för fred och säkerhet i Västpapua.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.