Varsel och nedläggningar i träindustrin

Skriftlig fråga 2015/16:1290 av Jamal Mouneimne (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-27
Överlämnad
2016-05-29
Anmäld
2016-06-07
Svarsdatum
2016-06-08
Sista svarsdatum
2016-06-08
Besvarad
2016-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Stora varsel har lagts inom träindustrin, i bland annat Lycksele, Malå, Norsjö och Vindeln.  Det senaste handlar om Ikea, som lägger ned sin produktion i Malå och i stort sett helt i Lycksele.

I Norsjö har i år även Inwido valt att lägga ned sin fönsterproduktion, vilket gör att om man räknar in underleverantörer så rör det sig om långt över 250 förlorade arbetstillfällen i regionen, i en sektor som hos oss med gott om skog borde växa.

Som jämförelse hade dessa varsel kunnat översättas till i storleksordningen 25 000 personer om det hade skett i Stockholmsområdet.

Det som händer inom träindustrin i Västerbotten gäller inte bara Ikea utan är en regional kris för hela den vidareförädlande träindustrin i regionen.

Både i regeringsförklaringen och under presskonferensen gällande regeringsombildningen lyfte statsminister Stefan Löfven vikten av satsningar inom de gröna näringarna. I valrörelsen lovades även nya jobb i skogssektorn.

Tyvärr går utvecklingen nu åt fel håll. Med anledning av denna kris inom en för regeringen prioriterad näring vill jag ställa följande fråga till närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Hur arbetar ministern och regeringen för att stärka den krisande träindustrin i norra Sveriges inland?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1290 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

N2016/03801/FÖF

Näringsdepartementet

Näringsministern

Till riksdagen

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1290 av Jamal Mouneimne (S) varsel och nedläggningar i träindustrin

Jamal Mouneimne (S) har frågat mig hur jag och regeringen arbetar för att stärka den krisande träindustrin i norra Sveriges inland.

Sjuttio procent av Sveriges yta täcks av skog och skogsindustrin är mycket betydelsefull för svensk ekonomi. Skogsindustrin skapar direkt omkring 55 000 jobb över hela landet och står för en export på 127 miljarder kronor varje år. Från skogen kommer också många av svaren på de utmaningar som Sverige står inför idag med nya hållbara material, förnybara bränslen och gröna kemikalier.

Det får ofta stora konsekvenser när industrier läggs ner eller flyttas från en mindre ort och en stor andel av de lokala jobben hotas. Det är därför viktigt att arbeta på bred front med åtgärder som stärker den svenska industrins konkurrenskraft och skapa bästa möjliga förutsättningar att konkurrera oavsett var i landet företaget har sin verksamhet.

Näringsdepartementet följer frågan och utvecklingen i träindustrin kontinuerligt. Även Länsstyrelsen och regionförbundet är väl insatta och jobbar nu med att stötta och bistå de drabbade kommunerna. Bland annat används medel ur strukturfonderna och strukturfondsfinansierade projekt för att i nära dialog med företag och kommuner undersöka potentiella åtgärder och insatser. År 2016 tillförs Västerbotten län nära 125 miljoner kronor till regionala tillväxtåtgärder. För perioden 2014–2020 tilldelades programmet Övre Norrland (Västerbottens- och Norrbottens län) tillsammans cirka 1,8 miljarder kronor från den Europeiska regionala utvecklingsfonden. Detta är betydande utvecklingsmedel som bidrar till tillväxt och konkurrenskraft i länen.

Regeringen ser också kontinuerligt över möjligheterna till insatser för att främja långsiktig konkurrenskraft och tillväxt och har under året lanserat en rad initiativ som syftar till att åstadkomma detta. Regeringens nyindustrialiseringsstrategi för Sverige, Smart Industri, som presenterades i början av året, innehåller bland annat åtgärder för att främja nyindustrialisering på regional nivå samt åtgärder för att förbättra små och medelstora företags konkurrenskraft.

Vidare har regeringen nyligen lämnat en proposition till riksdagen om statens finansieringsinsatser för att förbättra kapitaltillgången för nya och växande företag i hela landet.

Regeringen genomför nu också en exportoffensiv med 800 miljoner till bland annat bättre rådgivning till företag, nya utlandskontor på tillväxtmarknader och ökad regional närvaro.

I ett av de fem samverkansprogram som regeringen nu lanserat för att stärka Sveriges konkurrenskraft finns ett särskilt fokus på den svenska träindustrin. Det är också min förhoppning att det kommande nationella skogsprogrammet som regeringen nu tar fram i dialog med skogsnäringens intressenter kan stärka den svenska träindustrins konkurrenskraft och innovationsförmåga ytterligare.

Stockholm den 7 juni 2016

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.