Välfärdsfinansierade terrorresor

Skriftlig fråga 2016/17:1066 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-16
Överlämnad
2017-03-17
Anmäld
2017-03-21
Svarsdatum
2017-03-29
Sista svarsdatum
2017-03-29
Besvarad
2017-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

En färsk rapport från Försvarshögskolan, som presenteras av Finansinspektionen, visar att gemensamma skattemedel från myndigheten Försäkringskassan, avsedda för bland annat assistansersättning, har använts för att bekosta terrorkrigsresor. Regeringen och ansvarig minister Annika Strandhäll anser dock att Försäkringskassans kontroll över att statliga bidrag inte ska kunna finansiera terrorresor är tillräcklig. Försäkringskassan upplever att man har god kontroll, säger ministern, efter sitt möte med myndigheten. Ministern slår fast att inga nya åtgärder är nödvändiga.

Ansvarigt statsråd för utbetalningar av assistansersättning Åsa Regnér har enligt riksdagens protokoll den 28 oktober 2016 i en debatt om personlig assistans uttalat följande angående utbetalningar av assistansersättning:

”Regeringen styr riket och har myndigheterna till sin hjälp att göra det. Det gäller att ta ansvar här, och det har vi gjort. Jag vill att intentionerna i lagstiftningen ska kunna upprätthållas, men det går inte om vi är passiva och inte vågar ta i de svåra sakerna. Jag vidhåller att det är ett problem att kanske 10 procent av 30 miljarder kronor används till reklam och sponsring.”

Det är oroande att när en rapport från Försvarshögskolan beskriver att delar av skattebetalarnas resurser, avsedda att hjälpa funktionshindrade, använts till terrorkrigsresor så verkar inte regeringen via ministern Annika Strandhäll ta frågan på tillräckligt stort allvar. Gäller detta regeringen som helhet? Anser statsrådet Regnér, som är ansvarig för utbetalningar av assistansersättning, att alla utbetalningar kring assistansen sker korrekt? Det kan finnas ett mörkertal, och denna verksamhet kan förekomma. Att hänvisa till en statlig utredning som presenteras om 1,5 år duger inte. Hittills är det bara regeringen som har ifrågasatt Försvarshögskolans rapport.

Assistansersättning ska användas till att stödja funktionshindrade. Allt annat är oacceptabelt.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilken analys gör statsrådet och regeringen av att assistansersättning förefaller ha finansierat terrorresor, samt att det har förekommit fusk, missbruk och så vidare, och vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta nu för att detta inte ska kunna fortsätta hända, här och nu?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1066 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/01753/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1066 av Cecilia Widegren (M) Välfärdsfinansierade terrorresor

Cecilia Widegren har frågat mig vilken analys jag och regeringen gör av att assistansersättning förefaller ha finansierat terrorresor, samt att det har förekommit fusk, missbruk och så vidare, och vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta nu för att detta inte ska kunna fortsätta hända, här och nu?

Jag har vid ett antal tillfällen tagit debatten i kammaren om vikten av att assistansersättningen används till det som den är avsedd för. Det är bra att jag och Cecilia Widegren nu är överens om att all annan användning av assistansersättning än för att stödja personer med funktionsnedsättning är oacceptabel. Jag tycker att det är extra allvarligt när pengar som är avsedda för personlig assistans till personer med omfattande funktionsnedsättningar används till att finansiera terrorism. Även om det sker i undantagsfall vet vi att assistansersättningen också är utsatta för annan grov brottslighet.

Många av de åtgärder som Försäkringskassan måste vidta för att förhindra brott handlar inte direkt om att hantera brottlighet utan om att undanröja de kvalitetsbrister i administrationen av försäkringen som möjliggör ett brottslig nyttjande. Regeringen beslutade i december 2016 om att förtydliga målet för assistansersättningen i regleringsbrev för 2017. I målet framgår att Försäkringskassans arbete med assistansersättningen ska präglas av hög kvalitet och rättsäkerhet så att rätt person får rätt ersättning. Det innebär att Försäkringskassan ska verka för att utredningar, försäkringsmedicinska utredningar och läkarutlåtandena håller hög kvalitet. Det ska också vara tydligt att assistansersättningen ska används så som det är avsett genom att FK har en god kontroll för att motverka överutnyttjande och brottsligt nyttjande.

Därutöver har regeringen tillsatt flera olika utredningar som i olika grad ska bidra till att stärka kontrollerna av utbetalningarna. Förutom att tillsätta LSS-utredningen (S 2016:3) har regeringen vidtagit en rad åtgärder som jag tidigare redovisat i frågesvaren 2016/17:904 Åtgärder mot fusk och 2016/17:970 Assistansfusk. Den som ligger närmast i tid att redovisa sitt betänkande till regeringen är Lars-Erik Lövdéns utredning Organiserad och systematisk ekonomisk brottslighet mot välfärden (Ju 2015:10). Utredningens uppdrag är att bl.a. identifiera risker i välfärdssystemen, där bl.a. assistansersättningen pekas ut, för att kunna säkerställa en korrekt användning av offentliga medel samt effektivt förebygga och beivra brottslighet. Detta betänkande med förslag överlämnas till regeringen redan den 2 maj i år.

Stockholm den 29 mars 2017

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.