Våld mot kvinnor

Skriftlig fråga 2008/09:40 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-09-29
Anmäld
2008-09-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-10-09
Svar anmält
2008-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 september

Fråga

2008/09:40 Våld mot kvinnor

av Carina Hägg (s)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Nordiska rådet har visat intresse för frågan om mäns våld mot kvinnor i nära relationer genom forskning och engagemang i Europarådets kampanj mot mäns våld mot kvinnor i nära relationer, ett engagemang som parlamentariker kommer att fortsätta ge uttryck för under hösten. Mäns våld mot kvinnor i nära relationer omfattar även sexuellt våld. Parlamentariska församlingen har varit aktiv. Våldtäkt drabbar kvinnor av för dem kända och okända män. Men sammantaget är uppklarandefrekvensen låg. Fallet är nedlagt – Våldtäkt och mänskliga rättigheter i de nordiska länderna är en viktig rapport från Amnesty International. I rapporten lämnas i fem punkter rekommendationer till de nordiska regeringarna, men också rekommendationer på nordisk nivå. Jag förutsätter att Sveriges Nordenminister tagit kontakt med sina nordiska motsvarigheter och att initiativ föreligger med anledning av rapporten. Men det är angeläget att riksdagen får en beskrivning på vilka åtgärder som vidtas inom Nordiska ministerrådet med anledning av Amnestys rapport och rekommendationerna.

 

Min fråga till statsrådet Christina Husmark Persson är vilka åtgärder hon i sin egenskap av ansvarigt statsråd för Nordenfrågor tagit mot bakgrund av vad som framkommit genom Amnestys rapport.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:40 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 9 oktober

Svar på fråga

2008/09:40 Våld mot kvinnor

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag i min egenskap av ansvarig minister för nordiskt samarbete vidtagit mot bakgrund av vad som framkommit i Amnesty Internationals rapport om våldtäkt och mänskliga rättigheter i de nordiska länderna.

Arbetet med att bekämpa mäns våld mot kvinnor är ett prioriterat område för regeringen. Under det pågående svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet har regeringen tagit upp frågan om mäns våld mot kvinnor i det nordiska samarbetet. Frågan stod högt på dagordningen när de nordiska jämställdhetsministrarna senast möttes i maj. Även i det nordisk-baltiska samarbetet mellan jämställdhetsministrarna ägnas stor uppmärksamhet åt mäns våld mot kvinnor. Närmast ska de nordisk-baltiska länderna ta ställning till hur samarbetet kan vidareutvecklas perioden 2009–2010.

En viktig rekommendation i rapporten från Amnesty International är att regeringarna antar handlingsplaner för att förebygga och bekämpa sexuellt våd. Regeringen överlämnade i slutet av förra året till riksdagen en handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer (regeringens skrivelse 2007/08:39).

I somras beslutade regeringen om direktiv till en utredning för att utvärdera 2005 års sexualbrottsreform. Syftet med utvärderingen är att följa upp och undersöka hur bestämmelserna om sexualbrott i praktiken har tillämpats och om skyddet mot sexuella kränkningar och övergrepp har förstärkts. I uppdraget ingår bland annat att utreda om det nuvarande kravet på tvång som grund för straffansvar för våldtäkt bör ersättas med krav på bristande samtycke, en fråga som uppmärksammas i Amnesty Internationals rekommendationer till den svenska regeringen.

I sammanhanget bör också nämnas det regionala arbete genom aktionsgruppen mot människohandel som pågår inom Östersjöstaternas råd för att bekämpa människohandel. Grunden för samarbetet är en vidareutveckling av tidigare nordisk-baltiskt samarbete. I enlighet med regeringens handlingsplan mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål (regeringens skrivelse 2007/08:167) avser regeringen under perioden 2008–2010 att stödja projekt som aktionsgruppen driver.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.