Vågkraft

Skriftlig fråga 2007/08:1437 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-07-03
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-08-06
Svar anmält
2008-08-14
Anmäld
2008-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 juli

Fråga

2007/08:1437 Vågkraft

av Birgitta Eriksson (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Allteftersom de alternativa och förnybara energikällorna utvecklas bör också en politisk prioriteringsdiskussion börja. Eftersom tekniken kan sägas ha mognat är det lättare att göra vägval. Vilken eller vilka av dessa som kan ge störst bidrag till Sveriges energiförsörjning är den fråga som bör ställas.

En sådan prioriteringsdiskussion bör kanske gälla de tre formerna solenergi, vindkraft och vågkraft. Vindkraften är klart etablerad och Sverige har goda förutsättningar. Problemet är kanske att vindkraften av de tre är den mest miljöpåverkande. Solenergin växer snabbt men Sverige har kanske en sämre potential i denna energikälla eftersom antalet soltimmar är relativt sett sämre än exempelvis söderut i Europa. Vågkraften förefaller vara den minst utvecklade av de tre energikällorna. Vågkraft tekniken är ganska enkel och baseras på höjdskillnaden mellan vågtopp och vågdal. För att få ut energi ligger det en boj på vattenytan som följer med i vattnet och vågornas rörelse. Storbritannien är det land som har den mest utvecklade vågenergiutvinningen i världen. Detta beror på Atlantens vindriktning är mycket gynnsam för kusterna runt Storbritannien. Sverige uppges inte ha de bästa förutsättningarna för att kunna utvinna stora energimängder ur vågkraft men på sikt anses vågenergin ha en större potential än både vind- och solenergi. Anledningen är att vågenergi har en större stabilitet och förutsägbarhet än vindenergi och är mer konstant än solenergi. För vågkraft finns inga stora miljöeffekter, vare sig positiva eller negativa. Utanför Lysekil startar nu också forskare från Uppsala universitet ett försöksprojekt med vågkraft för att värma villor.

Vilka satsningar avser statsrådet att göra på vågkraften utifrån den potential den verkar ha jämfört med vindkraft och solenergi?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1437 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 6 augusti

Svar på fråga

2007/08:1437 Vågkraft

Näringsminister Maud Olofsson

Birgitta Eriksson har frågat miljöministern vilka satsningar han avser att göra för vågkraften utifrån den potential den verkar ha jämfört med vindkraft och solenergi.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Även om vågkraftsforskningen varit framgångsrik är det viktigt att poängtera att det fortfarande finns en stor skillnad i mognad mellan vågkraft och kommersiellt väletablerad teknik som exempelvis vindkraft. Vågkraftstekniken befinner sig ännu på utvecklingsstadiet. Ett svenskt företag har bildats för kommersialisering och en pilotanläggning på västkusten planeras.

Regeringens viktigaste åtgärder för att stödja utveckling av ny energiteknik är dels ett ambitiöst energiforskningsprogram och dels styrmedel som skapar efterfrågan av förnybar energi.

Lagen om elcertifikat reglerar hur snabbt andelen förnybar el ska öka i elproduktionen. Lagen är dock teknikneutral och gynnar de mest kostnadseffektiva teknikerna genom att de förnybara energislagen konkurrerar sinsemellan. Principen om kostnadseffektivitet är viktig och regeringen planerar därför inga teknikspecifika subventioner för att premiera vissa förnybara energislag framför andra. Även Sveriges åtagande i EU avser den totala andelen förnybar energi 2020, det vill säga inte storleken på enskilda produktionsformer av el.

Energiforskningsprogrammet är en viktig del av regeringens insatser att göra ny teknik konkurrenskraftig. Det åligger Statens energimyndighet att bedöma vilka forsknings- och utvecklingsprioriteringar som bäst bidrar till de energipolitiska målen och Sveriges internationella åtaganden. Bedömningen omfattar bland annat teknikens miljömässiga effekter, potential för kostnadssänkning och dess bidrag till energitillförseln. En viktig faktor som beaktas är också teknikområdenas möjlighet att bidra till ekonomisk tillväxt. Jag noterar att Energimyndigheten efter denna analys gett vågkraftstekniken hög prioritet, och jag ser ingen anledning att ifrågasätta denna prioritering. Det är inte regeringens uppgift att göra forskningsprioriteringar och teknikanalyser på enskild tekniknivå.

Regeringen stöder utvecklingen av vågkraftsteknik genom ett ambitiöst nationellt energiforskningsprogram och starka styrmedel. Internationell samverkan och informationsutbyte har allmänt sett också stor betydelse och regeringen beslutade därför den 15 maj 2008 att Sverige ska delta i det program om vågkraftsutveckling som bedrivs av International Energy Agency (IEA).

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.