utvecklingsländernas tullförmåner gentemot EU

Skriftlig fråga 2004/05:2018 av Frans, Joe (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-07-08
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-08-09
Besvarad
2005-08-10
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 juli

Fråga 2004/05:2018

av Joe Frans (s) till näringsminister Thomas Östros om utvecklingsländernas tullförmåner gentemot EU

EU:s ministerråd antog, den 27 juni 2005, nya regler för utvecklingsländernas tullförmåner gentemot EU. Enligt uppgift reserverade sig Sverige mot beslutet. Jag är mycket orolig för att de nya reglerna kan komma att ytterligare begränsa ländernas politiska handlingsutrymme och möjligheter till effektiv fattigdomsbekämpning. Det är uppenbart att reglerna inte går tillräckligt långt. Systemet är fortfarande för restriktivt och begränsar u-ländernas exportmöjligheter, bland annat genom att man infört fler skyddsklausuler. Därmed försvårar man marknadstillträdet till EU i stället för tvärtom.

Det är viktigt att Sverige tillsammans med andra progressiva EU länder redan nu påbörjar ett arbete för att förändra de nyss antagna reglerna. Det är viktigt att de fattiga länderna visas större respekt och en större förståelse för att de generella avregleringar som EU förespråkar inte alltid fungerar i praktiken. Det kan tvärtom i många fall riskera att slå ut inhemskt jordbruk och industri och därmed förvärra fattigdomen.

Jag vill med anledning av ovanstående och mot bakgrund av Sveriges reservation, fråga ansvarigt statsråd vilka åtgärder statsrådet kommer att vidta för att reglerna ska ändras.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2018 besvarad av

den 10 augusti

Svar på fråga 2004/05:2018 om utvecklingsländernas tullförmåner gentemot EU

Näringsminister Thomas Östros

Joe Frans har frågat mig vilka åtgärder som jag kommer att vidta för att ändra reglerna om utvecklingsländernas tullförmåner i EU.

Den svenska regeringen verkar konsekvent för att marknadstillträdet för utvecklingsländerna ska förbättras och tog redan 2003 initiativet till en dialog med Europeiska kommissionen om det framtida allmänna preferenssystemet (Generalized System of Preferences, GSP). Vi lämnade konkreta förslag till förbättringar och lyfte upp diskussionerna från tekniska detaljdiskussioner till diskussioner om utvecklingsperspektivet. I den processen har Sverige haft samarbete med andra likasinnade medlemsstater. Tyvärr fick inte Sverige stöd för sin linje från en majoritet av medlemsstaterna när beslutet om den nya GSP-förordningen fattades av EU:s ministerråd den 27 juni 2005.

Sammantaget bedömer jag att den nya GSP-förordningen tyvärr inte ger tillräckliga fördelar för utvecklingsländerna. Förordningen medför till och med försämringar på vissa områden exempelvis genom att skyddsklausulerna har utvidgats. Sverige avgav därför en deklaration vid EU:s ministerråd den 27 juni, där vi framhöll att gemenskapens beslutade system inte blev ett tillräckligt ambitiöst utvecklingsinstrument. Danmark, Nederländerna, Finland och Estland anslöt sig till deklarationen.

Rådsförordningen gäller till och med den 31 december 2008. Fram till dess kommer jag att verka för att reglerna inte används protektionistiskt. Speciellt tänker jag på användandet av skyddsklausulerna.

En definitiv bedömning av vilka utvecklingsländer som uppfyller kraven för GSP+, det delsystem som ger tullfrihet om centrala internationella konventioner främst gällande mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och miljö är ratificerade och även tillämpas, kommer att göras före årets slut. Det är viktigt att de länder som uppfyller kraven ansöker och att Sverige uppmuntrar dem till detta.

Den svenska regeringen driver att förordningens tullförmåner ska tillämpas tidigt så att de tsunamidrabbade länderna kan dra nytta av den utvidgade produktomfattningen och tullnedsättning i den nya förordningen. Jag anser att det är viktigt att en lösning snabbt kan beslutas.

Jag arbetar konsekvent för att föra fram utvecklingsperspektivet och för att påverka gemenskapens inställning i diskussionerna om GSP och därmed få stöd för ett framtida mer progressivt system. Jag vill också uppmana alla svenska riksdagsledamöter att i kontakter med sina EU-kolleger göra detsamma.

Arbetet med att påverka att nästa GSP-förordning ska bli mer generöst startar redan nu.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.