Utskänkningstider och alkoholrelaterat våld

Skriftlig fråga 2009/10:738 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-04-22
Anmäld
2010-04-23
Besvarad
2010-04-28
Svar anmält
2010-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 april

Fråga

2009/10:738 Utskänkningstider och alkoholrelaterat våld

av Ameer Sachet (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Flera undersökningar som har gjorts visar på en koppling mellan alkohol och våld, menar IOGT/NTO. Brottsförebyggande rådet, Brå, menar i en studie från 2007 att gärningspersonerna var berusade vid 70 procent av misshandelstillfällena mot män. Nyårsafton och valborg är de två enskilda dagar då flest anmälningar om misshandel inkommer. Lördag, söndag och fredag är de tre enskilda dagar som berör flest misshandelsfall i genomsnitt.

IOGT/NTO har också konstaterat att alkoholvåldet drar stora kostnader. Sorad, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet, kom fram till summan 1 598 000 000, det vill säga 1,6 miljarder kronor. Sorad anser att detta är lågt räknat och att den verkliga summan är betydligt högre.

Enligt Folkhälsoinstitutet finns det 385 000 barn, omkring 20 procent av alla barn i Sverige, i familjer med riskbruk eller missbruk av alkohol eller narkotika. Alkoholkonsumtionen och missbruket hänger samman med tillgängligheten. Det är kommunerna eller snarare deras tillståndsenheter som avgör tider för och övervakar alkoholutskänkningen på krogar och restauranger. Regeringen vill öppna upp för att fler näringsställen ska kunna erbjuda alkohol. Lokalt verkar Moderaterna i Stockholm ha agerat för dygnet-runt-öppna krogar. I min hemstad Örebro driver Moderaterna, sannolikt på uppdrag av krogägarna, också en kampanj mot en påstådd alltför restriktiv utskänkningspolitik.

Vilka initiativ för ett mer restriktivt ramverk för alkoholutskänkning avser statsrådet att ta?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:738 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 28 april

Svar på fråga

2009/10:738 Utskänkningstider och alkoholrelaterat våld

Statsrådet Maria Larsson

Ameer Sachet har frågat mig vilka initiativ för ett mer restriktivt ramverk för alkoholutskänkning jag avser att ta.

Den 18 mars i år överlämnade regeringen en proposition med ett förslag till en ny alkohollag till riksdagen. Syftet med detta förslag har varit att modernisera lagstiftningen inom ramen för den traditionellt restriktiva alkoholpolitik som vi har i Sverige.

När det gäller alkoholservering innebär förslaget ökade krav på den som söker serveringstillstånd. Förutom att den sökande ska kunna visa att han eller hon utifrån sina personliga och ekonomiska förutsättningar är lämplig att utöva verksamheten ska den sökande också genom ett prov visa att han eller hon har tillräckliga kunskaper om alkohollagen och anslutande föreskrifter. Statens folkhälsoinstitut har fått i uppdrag att utarbeta sådana prov.

Det föreslås också att restaurangägarens ansvar för personal i kringverksamheter, såsom entrévärdar, förstärks.

Reglerna kring köksutrustning, matutbud och lokaler är i stort behov av modernisering då många av reglerna har varit alltför tekniska och ålderdomliga. Detta innebär dock ingen uppluckring av grundkravet att alkoholservering förutsätter att det sker i samband med servering av lagad eller tillredd mat och att serveringsstället har ett eget kök i anslutning till serveringslokalen.

Som Ameer Sachet framhåller är det ytterst kommunerna som i varje enskilt fall beslutar om serveringstillstånd. Om inte kommunen beslutar annat får servering inte påbörjas tidigare än kl. 11.00 och inte pågå längre än till kl. 01.00. För stadigvarande tillstånd ska yttrande inhämtas från polismyndigheten. Regeringen föreslår att detta utvidgas till att även gälla tillfälliga tillstånd. Regeringen föreslår även att det ska skrivas in i lagen att kommunerna ska ha riktlinjer för vad som gäller för serveringstillstånd.

Kommunen och polismyndigheten delar på ansvaret för tillsynen. För en effektiv tillsyn och för att motverka restaurangrelaterat våld krävs att kommunen, polisen och branschen samarbetar. För att stödja detta har Statens folkhälsoinstitut sedan 2004 aktivt arbetat för att sprida den vetenskapligt utvärderade metoden Ansvarsfull alkoholservering. I dag används metoden i samtliga län. Detta är en av de satsningar som regeringen gör för att stödja det förebyggande arbetet inom ANDT-området.

Det är av stor vikt att tillsynen bedrivs på ett effektivt sätt och att länsstyrelserna ger kommunerna det stöd som behövs. För att betona detta föreslår regeringen att det skrivs in i lagen att kommunerna ska upprätta särskilda tillsynsplaner som ska ges in till länsstyrelserna. Det är i hög grad genom den lokala tillsynsverksamheten som respekten för regelsystemet upprätthålls.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.