Utrikesdepartementets utlämning av handlingar

Skriftlig fråga 2018/19:557 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-04-17
Överlämnad
2019-04-18
Anmäld
2019-04-23
Svarsdatum
2019-05-02
Sista svarsdatum
2019-05-02
Besvarad
2019-05-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sveriges år i FN:s säkerhetsråd har delvis skuggats av kritiken mot den kampanj för omkring 27 miljoner kronor som syftade till att ge Sverige en av de tillfälliga medlemsplatserna. Kampanjen skulle enligt regeringen präglas av transparens, men den resulterade i stället i hemlighetsmakeri.

Justitieombudsmannen (JO) har riktat skarp kritik mot Utrikesdepartementet ”för att departementet inte vidtagit de åtgärder som krävs” när förfrågningar om att lämna ut handlingar har hanterats. Enligt medierna vill JO veta vad Utrikesdepartementet gör för att sluta arbeta på ett sätt som strider mot grundlagen.

När utrikesminister Margot Wallström frågades ut i riksdagens konstitutionsutskott i april i år om Utrikesdepartementets hantering av handlingar i samband med utvärderingen av den så kallade säkerhetsrådskampanjen lovade utrikesministern bättring vad gäller att följa grundlagen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur ämnar regeringen förbättra hanteringen av förfrågningar om att lämna ut handlingar på Utrikesdepartementet?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:557 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:557 av Hans Wallmark (M)
Utrikesdepartementets utlämning av handlingar

Hans Wallmark har frågat mig hur regeringen ämnar förbättra hanteringen av förfrågningar om att lämna ut handlingar på Utrikesdepartementet.

Offentlighetsprincipen är en grundbult i vårt samhälle och ska självklart efterlevas av utrikesförvaltningen. Ordning och reda bland allmänna handlingar är en förutsättning för att principen ska fungera.

I Utrikesdepartementet lanserades 2018 ett omfattande åtgärdsprogram för att på ett genomgripande sätt förbättra hanteringen av allmänna handlingar inom utrikesförvaltningen. Frågan har prioriterats på alla nivåer, både i departementet och vid utlandsmyndigheterna.

Åtgärdsprogrammets slutrapport, som överlämnades i december 2018, innehåller rekommendationer för det fortsatta arbetet. Bland annat rekommenderades att en översyn av hanteringen av framställningar om att få ta del av allmänna handlingar borde göras. En sådan översyn har inletts.

Riksdagens ombudsmän (JO) har efterfrågat en redovisning av UD:s åtgärder avseende den aktuella översynen. UD kommer senast den 1 oktober 2019 att redovisa till JO vilka åtgärder som vidtagits dittills och vilka ytterligare åtgärder som planeras.

Stockholm den 2 maj 2019

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.