Till innehåll på sidan

utredning av påstådda oegentligheter i JAS-affär

Skriftlig fråga 2003/04:290 av Ångström, Lars (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-11-18
Anmäld
2003-11-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-11-27
Svar anmält
2003-12-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 november

Fråga 2003/04:290

av Lars Ångström (mp) till statsminister Göran Persson om utredning av påstådda oegentligheter i JAS-affär

De nya uppgifterna från tidigare ansvariga i korruptionsgranskande parlamentsutskott i Sydafrika gör gällande att stora mutor och otillbörlig påverkan var inblandade i JAS-affären. Svenska Metall har bland annat erkänt att man förmedlat stora summor från de vapensäljande företagen till NUMSA i Sydafrika.

Om mutor bekräftas måste Sverige i enlighet med en överenskommelse som träffats inom OECD för att bekämpa korruption dra tillbaka exportkreditgarantin på 16 miljarder. I både Sydafrika och Storbritannien pågår olika utredningar för att nå klarhet men ingen i Sverige.

Med tanke på den prestige den svenska regeringen och statsministern själv lagt i försäljningen av JAS-planen till Sydafrika och tidigare engagemang för demokratin i Sydafrika måste det finnas ett intresse att få eventuella oegentligheter genomlysta och offentliggjorda. Mitt förslag är att en av regeringen tillsatt enmansutredare med full parlamentarisk insyn, till exempel från ledamöterna i exportkontrollrådet, skulle kunna bidra till gemensamma ansträngningar att nå klarhet.

Min fråga till statsministern är vilka initiativ han ämnar ta för att från svensk sida genomlysa innehållett i motköpsaffärer och transaktioner mellan vapenföretag och det sydafrikanska regeringspartiet eller till det närastående organisationer som NUMSA och MKMVA.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:290 besvarad av

den 27 november

Svar på fråga 2003/04:290 om utredning av påstådda oegentligheter i JAS-affär

Statsrådet Gunnar Lund

Lars Ångström har frågat statsministern vilka initiativ han ämnar ta för att från svensk sida genomlysa innehållet i motköpsaffärer och transaktioner mellan vapenföretag och det sydafrikanska regeringspartiet eller till närstående organisationer som NUMSA och MKMVA.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Sveriges regering utgår från att svenska företag följer svensk lagstiftning och praxis och de internationella regler mot korruption om vilka överenskommelse träffats i OECD. Om någon anser sig ha belägg för att det förekommit oegentligheter i den aktuella upphandlingen, så är det de rättsvårdande myndigheternas uppgift att ta hand om detta.

Mot den bakgrunden ser regeringen ingen anledning att tillsätta en utredning i enlighet med Lars Ångströms förslag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.