Utredning av återvändare från IS-territorium

Skriftlig fråga 2017/18:802 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-16
Överlämnad
2018-02-19
Anmäld
2018-02-27
Svarsdatum
2018-02-28
Sista svarsdatum
2018-02-28
Besvarad
2018-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Liberalerna presenterade genom undertecknad redan i mars 2017 ett förslag om att alla återvändare från IS direkt ska utredas för brott. Har de inte begått brott kan de avskrivas, har de begått brott ska ärendet överlämnas till åklagare för vidare process. Regeringens svar var ett nej.

Det är anmärkningsvärt att vår beredskap för att hantera personer som återvänder från terroristanknuten verksamhet utomlands är så dålig, trots att detta varit ett känt problem i åratal. Varken Säkerhetspolisen eller polisen eller för den delen socialtjänsten har full kontroll eller någon rutin för hur man hanterar alla återvändare.

Nyligen presenterade Barnombudsmannen en rapport som visar hur ungdomar och barn som haft kontakt med eller själva återvänt från IS-territorium bemötts av kommuner och en socialtjänst som inte vetat hur de ska agera eller vad de ska göra med barnen. Frågan är lika aktuell när de gäller de vuxna.

Liberalerna vill att alla återvändare som är kända för att ha varit ha haft samröre med terroristgrupper utomlands, eller för att ha rest till terroristkontrollerat område i syfte att upprätta kontakt med sådana grupper, obligatoriskt och direkt utreds för brott av Säkerhetspolisen. Så är det inte i dag.

Ska vi förhindra fler terroristbrott måste Sverige ha en helt annan politik mot radikaliseringen men också en helt annan ordning för granskning av återvändare.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern och regeringen att vidta åtgärder för att alla IS-återvändare direkt ska utredas av Säkerhetspolisen för brott?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:802 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/001182/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:802 av Roger Haddad (L) Utredning av återvändare från IS-territorium

Roger Haddad har frågat mig om jag och regeringen kommer att vidta åtgärder för att alla IS-återvändare direkt ska utredas av Säkerhetspolisen för brott.

Brottsbekämpande myndigheter bedriver underrättelsearbete i syfte att upptäcka brott. Det arbetet görs på flera olika sätt, exempelvis genom teknisk spaning och samtal med personer. Så snart det finns anledning att anta att brott under allmänt åtal har begåtts, exempelvis terroristbrott, ska en förundersökning inledas. Säkerhetspolisen har huvudansvar för att upptäcka och utreda terroristbrottslighet. Säkerhetspolisen gör redan idag en bedömning av samtliga för myndigheten kända personer som kan betecknas som s.k. IS-återvändare och vidtar nödvändiga åtgärder. I princip görs alltså redan det som efterfrågas.

Jag kan samtidigt lyfta fram att regeringen stärker förutsättningarna för att kunna förebygga, upptäcka och förhindra terroristbrottslighet. Regeringen har exempelvis höjt anslagen till Säkerhetspolisen samt remitterat utredningar om moderna och mer effektiva tvångsmedel och om ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation. Vi har också lämnat förslag till en mer heltäckande terrorismstrafflagstiftning som bl.a. inkluderar kriminalisering av självstudier i t.ex. vapentekniker i terrorismsyfte.

Stockholm den 28 februari 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.