utlänningslagen

Skriftlig fråga 1998/99:525 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-04-08
Anmäld
1999-04-13
Besvarad
1999-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:525 av Ulla Hoffmann (v) till statsrådet Pierre Schori om utlänningslagen

den 8 april

 

Mohammad Shakeri tog sitt liv när han 1996 skulle utvisas från Sverige efter nio år i landet. Den storm av vrede och upprördhet denna tragedi väckte i hela Sverige gjorde en ändring av utlänningslagen vad gäller återkallande av beviljade uppehållstillstånd oundviklig. Från den 1 februari 1998 kan den som lämnat felaktiga uppgifter i sin ansökan om uppehållstillstånd utvisas efter fyra års vistelse med uppehållstillstånd bara om det föreligger synnerliga skäl.

Nu har Statens invandrarverk hittat ett kryphål i lagen. Gabi Barsoum är en dokumenterat skötsam pizzabagare som bott i Sverige i nio år. Han har vägrats uppehållstillstånd, men eftersom han var statslös kristen syrian från Libanon har beslutet inte gått att verkställa och därför preskriberats efter fyra år. Sedan dess har han fått vistas här till dess att Invandrarverkets tjänstemän fått kännedom om att han är registrerad i Syrien. Nu har verket beslutat att Gabi Barsoum skall avvisas till Syrien eftersom han lämnat oriktiga uppgifter om sin identitet.

Det är stötande att någon som bott här i nio år och hela tiden skött sig exemplariskt skall kunna avvisas. Parallellen till de tidigare så kritiserade återkallandena av uppehållstillstånd är slående. Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Schori:

 

Avser regeringen ta något initiativ till en sådan förändring av utlänningslagen att syftet med Lex Shakeri omfattar sådana fall som det refererade?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:525 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:525 om utlänningslagen
    Statsrådet Pierre Schori

den 14 april

 

Ulla Hoffmann har frågat mig om regeringen avser att ta något initiativ till en sådan förändring av utlänningslagen att det inte skall vara möjligt att avvisa en utlänning som bott i Sverige i nio år och hela tiden skött sig. Frågan ställs mot bakgrunden av ett enskilt fall.

En utlänning, som har vistats i Sverige under minst fyra år med uppehållstillstånd, kan inte utvisas på grund av att han eller hon lämnat felaktiga uppgifter vid ansökan, om inte synnerliga skäl föreligger. Som jag förstår Ulla Hoffmann anser hon att samma regler bör gälla den som inte har uppehållstillstånd.

Jag är förhindrad att uttala mig om ett enskilt fall. Observationen kan göras att det är skillnad mellan en person som har uppehållstillstånd och den som saknar tillstånd. I det första fallet har myndigheterna slutfört behandlingen av ärendet. Om det under den processen inte varit möjligt att utreda om en uppgift är felaktig, är det rimligt att utlänningen inte bara på grund av att detta uppdagas måste lämna Sverige. Om myndigheterna däremot har avslagit ansökan om uppehållstillstånd eller fortfarande behandlar den, är det inte orimligt att en felaktigt lämnad uppgift tillmäts betydelse. Jag vill i det här sammanhanget dock erinra om att det i individuella fall, oavsett omständigheterna i övrigt, kan finnas humanitära skäl som kan utgöra grund för uppehållstillstånd.

Regeringen har för närvarande ingen avsikt att föreslå någon ändring av utlänningslagen på det sätt som Ulla Hoffmann avser.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.