Till innehåll på sidan

Utbyte av 200-kilovolts luftledning genom Östergötland

Skriftlig fråga 2011/12:648 av Andersson, Johan (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-06-11
Anmäld
2012-06-11
Besvarad
2012-06-20
Svar anmält
2012-06-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 juni

Fråga

2011/12:648 Utbyte av 200-kilovolts luftledning genom Östergötland

av Johan Andersson (S)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

Svenska Kraftnät har fattat beslut om utbyte av en 200-kilovolts luftledning genom stora delar av landet, detta för att förstärka möjligheten att få en bättre kraftförsörjning.

I västra delen av Östergötland har man föreslagit att den nya ledningen ska vara luftburen på samma sätt som den ledning man ersätter.

Beslutet har överklagats av berörda markägare som kräver att den nya ledningen grävs ned.

Såväl berörda kommuner – Motala, Ödeshög, Boxholm och Mjölby – som länsstyrelsen har i sina yttranden till Svenska Kraftnät inför beslutsprövningen förordat en nedgrävd likströmsledning, vilket dess värre Svenska Kraftnät inte beaktat.

Det är nu regeringen som kommer att få avgöra frågan om luftledning eller nedgrävd likströmsledning.

Min fråga till ansvarigt statsråd är:

Utifrån vilket ställningstagande kommer statsrådet att verka för att regeringen avgör ärendet – är det enkom på ekonomiska kalkyler, eller kommer andra avväganden att ske?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:648 besvarad av Statsrådet Anna-Karin Hatt

den 20 juni

Svar på fråga

2011/12:648 Utbyte av 200-kilovolts luftledning genom Östergötland

Statsrådet Anna-Karin Hatt

Johan Andersson har frågat mig utifrån vilket ställningstagande jag kommer att verka för att regeringen avgör ärendet – om det är enkom på ekonomiska kalkyler eller om andra överväganden kommer att ske.

Vid prövningen av huruvida en nätkoncession ska beviljas är följande regler aktuella. För att få bygga och använda en ny stamnätsledning krävs enligt ellagen (1997:875) nätkoncession. En ansökan om nätkoncession för en stamnätsledning ska i detta fall prövas av regeringen efter det att Energimarknadsinspektionen utrett ärendet och överlämnat det med ett eget yttrande till regeringen.

Regeringen ska i sin handläggning av en ansökan om nätkoncession kontrollera att förutsättningarna för nätkoncession enligt ellagen är uppfyllda. Av bestämmelserna i 2 kap. 6–10 §§ ellagen framgår bland annat de förutsättningar som ska vara uppfyllda för att nätkoncession ska kunna beviljas. En nätkoncession för linje får meddelas endast om anläggningen är lämplig från allmän synpunkt och får beviljas endast den som från allmän synpunkt är lämplig att utöva nätverksamhet. Av uttalandena i förarbetena (prop. 1996/97:136 s. 123) framgår det att lämplighetsprövningen främst syftar till att hindra att samhällsekonomiskt onödiga ledningar byggs, det vill säga att nya ledningar byggs där tillräcklig överföringskapacitet redan finns, eller att ledningar dras fram på ett sätt som orsakar onödigt stor skada för tredje man. Bestämmelsen tar således sikte på att prövningsinstanserna, Energimarknadsinspektionen eller regeringen, ska göra en allsidig bedömning utifrån de uppgifter som finns i det enskilda ärendet när de prövar en ansökan om nätkoncession. Vid prövningen av en ansökan om nätkoncession tillämpas vidare de allmänna hänsynsreglerna och hushållningsbestämmelserna i 2–4 kap. miljöbalken samt bestämmelserna om miljökvalitetsnormer i 5 kap. 3 § miljöbalken. En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå i en ansökan om nätkoncession och regeringen ska i sin handläggning av ärendet kontrollera att miljökonsekvensbeskrivningen uppfyller kraven enligt 6 kap. miljöbalken.

Regeringen har i dag beviljat Affärsverket svenska kraftnät nätkoncession avseende den aktuella ledningen, den så kallade norra grenen av Sydvästlänken.

Vid prövningen av den aktuella nätkoncessionen har regeringen gjort en sådan allsidig bedömning och beaktat de regler som ska tillämpas vid en koncessionsprövning enligt ellagen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.