Ursprungsmärkning av kött

Skriftlig fråga 2018/19:300 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-02-20
Överlämnad
2019-02-22
Anmäld
2019-02-26
Sista svarsdatum
2019-03-06
Svarsdatum
2019-03-13
Besvarad
2019-03-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Uppgifterna om att en kvarts ton sjukt polskt kött som klassas som hälsofarligt har nått svenska konsumenter har inte helt oväntat upprört många.

I ett tidigt skede kunde köttet spåras till en restaurang i Uppsala och en restaurang i Stockholm samt till fem olika kök i Stockholmsområdet som tillhör ett skolmatsföretag. Enligt Dagens Nyheter kan över 80 skolor och förskolor i Stockholmsområdet ha serverat runt 99 kilo obesiktigat kött till sina elever.

Köttindustrin ser som bekant olika ut i olika länder. I Sverige har vi förhållandevis höga djurskyddskrav i kombination med strikta krav på köttets kvalitet. Man försöker hålla läkemedelshalten (inte minst antibiotikan) i köttet på en låg nivå, och det sker omfattande veterinärkontroller för att säkerställa att det kött som når marknaden ska vara friskt. Av den anledningen är det inte särskilt konstigt att priset, men även förtroendet, för det svenska köttet är högre än för kött från andra länder.

Den svenska djurvälfärden och de höga kvalitetskraven gör det naturligtvis svårare för svenska köttproducenter att konkurrera med utländska aktörer, då prisskillnaden gentemot importerat kött trots allt är väldigt stor. Det finns därför såväl miljö- och hälsoskäl som djurskyddsskäl att förbättra de svenska köttproducenternas och konsumenternas förutsättningar på marknaden. Som följd av rådande regelverk inom EU finns dessutom begränsade möjligheter att kontrollera kött som importerats från ett annat EU-land.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Är det aktuellt med nya krav på exempelvis ursprungsmärkning vid försäljning av kött, och vad avser ministern att göra för att framöver säkerställa att utländskt kött som når de svenska konsumenterna är besiktigat?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:300 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N201

9

/0

0

829

/DL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:300 av Markus Wiechel (SD) Ursprungsmärkning av kött

Markus Wiechel har frågat mig om det är aktuellt med nya krav på exempelvis ursprungsmärkning vid försäljning av kött, och vad jag avser att göra för att framöver säkerställa att utländskt kött som når de svenska konsumenterna är besiktigat.

Det finns ett stort intresse idag var maten kommer ifrån och vad den innehåller. God information är en förutsättning för att konsumenter ska kunna göra medvetna och hållbara val.

När det gäller förpackade livsmedel finns det idag tydliga bestämmelser för hur information om ursprungsland ska lämnas för bland annat olika köttslag och för fisk i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna. För livsmedel som tillhandahålls på restaurang och i storhushåll finns inga motsvarande krav. I dagsläget finns inga indikationer på att EU-kommissionen har för avsikt att föreslå obligatorisk ursprungsmärkning för fler produktgrupper än de som idag regleras inom EU.

Vill ett medlemsland införa nationella bestämmelser om obligatorisk ursprungsmärkning på produkter som idag inte regleras måste det anmälas till EU-kommissionen. Det är dock alltid möjligt att komplettera de obligatoriska bestämmelserna genom att frivilligt ange ytterligare information under förutsättning att den är korrekt och inte vilseledande, som t.ex. den frivilliga ursprungsmärkningen ”från Sverige”.

För regeringen är det viktigt att konsumenter ska ha samma möjligheter till information när de äter på restaurang som när de handlar i en livsmedelsbutik. I enlighet med den sakpolitiska överenskommelsen, januariavtalet som träffats mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna, ska obligatorisk ursprungsmärkning på kött och fisk på restaurang och i storkök införas. Livsmedelsverket har haft i uppdrag att analysera vilka åtgärder som krävs för att Sverige ska göra en anmälan och redovisningen från detta uppdrag utgör ett bra underlag för vidare beredning av ärendet.

När det gäller handeln med kött inom EU så är det ytterst företagens ansvar att säkerställa att djuren slaktas och att köttet kontrolleras enligt EU:s gemensamma djurskydds- och livsmedelslagstiftning. I fallet med det polska köttet så har det konstaterats att företaget gravt har åsidosatt gällande lagstiftning. Den behöriga myndigheten i respektive land kontrollerar att företagen följer lagstiftningen. EU:s varningssystem för livsmedel (RASSF) möjliggör att livsmedel som kan utgöra en hälsorisk snabbt kan spåras och stoppas på marknaden i hela EU.

Då vi har sett flera exempel på matfusk under de senaste åren har regeringen vidtagit flera åtgärder för att skärpa straffbestämmelserna och förbättra kontrollen för att komma tillrätta med livsmedelsbedrägerier. I mars 2018 föreslog regeringen ändringar i straffbestämmelserna i livsmedelslagen och i lagen om foder och animaliska biprodukter (prop. 2017/18:165). Riksdagen beslutade i enlighet med propositionen och lagändringarna trädde i kraft den 1 januari 2019. Detta innebär att straffet för allvarliga livsmedelsbrott har höjts, från böter till fängelsestraff på högst två år.

Stockholm den 13 mars 2019

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.