Uppsägningar vid Flextronics i Östersund

Skriftlig fråga 2007/08:1315 av Andnor, Berit (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-06-10
Anmäld
2008-06-10
Besvarad
2008-06-18
Svar anmält
2008-06-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 juni

Fråga

2007/08:1315 Uppsägningar vid Flextronics i Östersund

av Berit Andnor (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Företaget Flextronics lägger ned verksamheten och har varslat sina 400 anställda i Östersund om uppsägning. För Jämtlands län är detta en stor förlust av arbetstillfällen. För många anställda är det en personlig tragedi.

Tidigare medförde nedläggningen av försvaret ett omfattande tapp av arbetstillfällen. Den tidigare s-regeringen beslutade om ett omfattande statligt engagemang för att kompensera bortfallet och stötta en fortsatt positiv utveckling i länet, vilket har fungerat mycket bra. Den nya regeringens agerande har ökat oron över statens fortsatta insatser.

Självfallet har Flextronics ett stort ansvar för att underlätta omställningen för sina anställda. Men det är av avgörande betydelse för länet att det arbete, som nu dragits i gång av fack, kommun, länsstyrelse, Arbetsförmedling och näringsliv för att underlätta omställningen för de anställda, får stöd av staten. Hur dessa insatser ska se ut är en fråga för dessa, men regeringen måste ge Arbetsförmedlingen och länsstyrelsen tillräckliga resurser för att omställningen ska fungera. Det är därför mycket förvånande att se vad statsekreterare Jöran Hägglund, c, sade vid sitt besök hos de anställda på Flextronics:

”I dagsläget finns det inte anledning för regeringen att gå in med öronmärkta pengar till åtgärder för dem som kommer att förlora sina jobb framöver. Att börja med att vända sig till regeringen är lite lättvindigt.”

Min fråga till näringsminister Maud Olofsson är därför:

Vilka åtgärder och beslut kommer regeringen att vidta för att underlätta omställningen för de snart före detta anställda vid Flextronics i Östersund?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1315 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 18 juni

Svar på fråga

2007/08:1315 Uppsägningar vid Flextronics i Östersund

Näringsminister Maud Olofsson

Berit Andnor har frågat mig vilka åtgärder och beslut regeringen kommer att vidta för att underlätta omställningen för de snart före detta anställda vid Flextronics i Östersund. Berit Andnor ställer sin fråga mot bakgrund av att Flextronics lägger ned verksamheten och har varslat sina 400 anställda i Östersund om uppsägning. 

Låt mig först understryka att jag känner starkt med alla de som drabbas av uppsägningar i Östersund. Att hotas av arbetslöshet är självfallet oerhört jobbigt för alla som berörs och deras familjer. Arbetsförmedlingen har här en viktig roll, och den kommer att utifrån sina resurser på bästa möjliga sätt ta hand om dem som riskerar arbetslöshet. Jag förutsätter också att Flextronics tar sitt ansvar som arbetsgivare för att säkra omställningen för de anställda.

Regeringen för en aktiv regional tillväxtpolitik som ger alla delar av landet möjligheter att utvecklas av egen kraft. Genom eget aktivt tillväxtarbete kan kommuner och regioner bli intressanta och attraktiva för företagare, besökare och invånare. Företagare lyfter ofta fram att dialogen med ansvariga i kommun och region och de attityder till näringslivet som företagarna möter där, är bland de viktigaste faktorerna för ett bra och attraktivt företagsklimat. Jag har ett mycket stort förtroende för de aktörer som jobbar på lokal och regional nivå, och den här regeringen arbetar för att öka det lokala och regionala inflytandet och möjligheten att växa utifrån sina egna förutsättningar.

Tidigare regeringar har i bland satt in stödpaket i akuta krissituationer, men det finns inte många exempel på att dessa har gett långvarigt positiva effekter på kommuners utveckling. Jag tror helt enkelt att den bästa kompetensen, och kunskaperna om vad som behövs just i det här fallet, redan finns i regionen. Jag är övertygad om att det är lokalt och regionalt som de bästa förutsättningarna att samordna berörda aktörer och insatser finns för att på bästa sätt kunna bistå de drabbade. Länsstyrelsen har självklart en viktig roll i detta arbete och regeringen har tillfört resurser till länet bland annat i form av strukturfondsmedel och länsanslag.

Regeringen har initierat en rad olika generella reformer och åtgärder som förbättrar Sveriges företagsklimat och gör det enklare och mindre kostsamt att anställa och mer lönsamt att driva företag. För Östersundsregionen är de sänkta arbetsgivaravgifterna i stödområde A särskilt viktiga. Arbetsgivare med ett så kallat fast driftställe får göra ett avdrag med 10 procent av lönesumman. Regeringen har också genomfört en kraftfull satsning på 100 miljoner kronor för att främja kvinnors företagande och öka kunskaperna och forskningen om kvinnors företagande. Den växande turistnäringen i Jämtland gynnas i dag av att regeringen har sänkt momsen på liftkort från 12 till 6 procent. Om vi skapar ett bra företagsklimat också i Jämtland kommer vi att öka förutsättningarna för de små företagen att faktiskt verka och växa i Östersund och på många andra orter som har haft bekymmer med ett ensidigt näringsliv. När det gäller Östersund är jag övertygad om att det regeringen nu gör för att bland annat stimulera små och medelstora företag samt servicesektorn kommer att ha stor betydelse för Östersunds fortsatta utveckling. Regeringen har i höstbudgeten också satsat 815 miljoner kronor extra på drift och underhåll av vägar och järnvägar.

Slutligen vill jag försäkra Berit Andnor om att regeringen kommer att stödja och utveckla det norrländska näringslivet och företagsamheten och då även Östersund. Detta har för mig högsta prioritet. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.