Till innehåll på sidan

Uppsägning av personal på Electrolux i Mariestad

Skriftlig fråga 2005/06:2082 av Widegren, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-30
Besvarad
2006-09-13
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 augusti

Fråga 2005/06:2082 av Cecilia Widegren (m) till näringsminister Thomas Östros (s)

Uppsägning av personal på Electrolux i Mariestad

Mariestad är beroende av de jobb som finns vid Electroluxfabriken. Häromdagen kom besked om att 150 personer, mer än var tionde anställd, varslas. Det är det andra större varslet sedan förra våren. Socialdemokraterna har med andra ord inte gjort något för att underlätta eller för att ge företagen framtidstro sedan senaste varslet. Man kan också notera att varslet sker mitt i en högkonjunktur.

Arbetstillfällen försvinner från Skaraborg och det är inte bara i Mariestad som de går förlorade. I veckan har ett tjugotal person inom livsmedelsindustrin fått besked om att deras arbeten försvinner. Så kan det inte fortsätta. Denna stegvisa neddragning runtom i Skaraborg visar att det finns problem med företagsklimatet och de andra faktorer som styr företagandet. Men ändå sker inget från Socialdemokraterna som ska underlätta tillväxten av nya jobb.

I Skaraborg utgör den otillräckliga E 20 ett hinder för säkra transporter. En utbyggnad av E 20 och bättre företagsvillkor skulle gynna hela det västsvenska och skaraborgska näringslivet, som under de senaste åren drabbats av flera varsel och missade investeringar, bland annat på grund av infrastrukturen. Andra områden som borde prioriteras är utbildning, tillväxtåtgärder och åtgärder för att stärka konkurrenskraften gentemot låglöneländer.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra konkurrensvillkoren för företagen i bland annat Skaraborg, så att den stora och regelbundna förlusten av arbetstillfällen upphör och nya kan komma till?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2082 besvarad av

den 13 september

Svar på fråga 2005/06:2082 om uppsägning av personal på Electrolux i Mariestad

Näringsminister Thomas Östros

Cecilia Widegren har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att förbättra konkurrensvillkoren för företagen i bland annat Skaraborg. Frågan är ställd mot bakgrund att Electrolux i Mariestad har varslat 150 personer.

Det är givetvis beklagligt när företag väljer att minska antalet anställda. För mig är det i dessa lägen viktigt att veta att det finns en god beredskap när det gäller relevanta arbetsmarknadsåtgärder och bra trygghetssystem som underlättar för löntagarna att få ett nytt jobb. Cecilia Widegrens parti vill i stället kraftigt försämra trygghetsförsäkringarna och minska de arbetsmarknadspolitiska insatserna med 100 000 platser.

Jag är övertygad om att bra trygghetssystem i botten stärker Sveriges möjligheter att framgångsrikt möta den internationella konkurrensen. Socialdemokratins linje är tydlig: Sverige ska konkurrera genom kunskap, kompetens och förnyelse, genom frihandel och en öppen marknad. Vi ska inte konkurrera med låga löner och försämrade arbetsvillkor. Vi ska fortsätta att ligga långt fram i förädlingsvärdekedjan och utvecklingen på de internationella marknaderna.

Våra satsningar har hittills inneburit att Sverige under de senaste tio åren har haft en högre tillväxt än genomsnittet i EU och OECD. Sverige har också lägre inflation, högre sysselsättning, lägre arbetslöshet och lägre räntor än EU som helhet. Under 2005 ökade nyföretagandet i Sverige med hela 22 % från 2003, vilket visar att vi har ett bra klimat för småföretagare och entreprenörer.

Samtidigt är den utländska konkurrensen en realitet, en ökad internationalisering innebär stora utmaningar och möjligheterna för de svenska företagen och landets regioner. För att stärka utvecklingen presenterades i juni 2004 Innovativa Sverige @ en strategi för tillväxt genom förnyelse. Innovationsstrategin är en viktig plattform för regeringens utformning av en tillväxt- och sysselsättningsinriktad politik. I samråd med näringslivet har gemensamma branschprogram utarbetats där regeringen satsar 1 miljard kronor under perioden 2006@2010, under förutsättning att näringslivet satsar lika mycket. Detta är en satsning som vi vill tillföra ytterligare medel till under nästa mandatperiod. Regeringen genomför också stora satsningar på forskning och utveckling och resurserna för detta ökar med över 2 miljarder kronor fram till 2008.

Regeringen har under mandatperioden presenterat en rad åtgärder och arbetat brett för att förbättra klimatet för entreprenörer. För att förbättra kapitalförsörjningen har bland annat regeringen beslutat att satsa närmare 2 miljarder kronor för att stärka möjligheterna till kommersialisering av forskningsresultat och innovationer. Nu går vi vidare. Vår ambition är att ytterligare utöka denna satsning. Vi vill också stärka nya områden inom Almis viktiga arbete med företagsrådgivning och kapitalförsörjning. För att främja entreprenörskap hos unga satsar regeringen 130 miljoner kronor för perioden 2005@2007.

Regeringen genomför en rad strategiska skattesänkningar. Skattereglerna för delägare i fåmansbolag, de så kallade 3:12-reglerna, har reformerats. Totalt kommer förbättringarna att ge 1 miljard kronor i sänkt skatt till småföretagen. Arvs- och gåvoskatten har avskaffats. Arbetsgivaravgifterna för enmansföretagare som anställer en medarbetare har sänkts genom en reducerad arbetsgivaravgift till 10,21 %. För att stärka forskning och utveckling i småföretag satsas 900 miljoner kronor de närmast åren.

Den satsning på exportfrämjande som inletts under 2005 vidareutvecklas. Exportrådets möjligheter att hjälpa företagen stärks både i Sverige och på viktiga marknader runtom i världen. En särskild satsning möjliggör för Exportrådet att anställa exportrådgivare för varje län. För Skaraborg slutligen har regeringen föreslagit att utöver Karlsborg även Mariestad, Gullspång och Töreboda ska omfattas av det nationella stödområdet för 2007@2013.

Samtidigt kan vi konstatera att globaliseringen inte bara medför en utflyttning av arbetstillfällen från Sverige utan lockar också utländska företag och investerare till Sverige. Under den senaste tioårsperioden har de utländska investeringarna i Sverige gjort Sverige till den tolfte största mottagaren i världen @ i absoluta tal mätt. Räknat per capita tillhör Sverige de översta på listan. Att Sverige attraherar så mycket internationellt kapital visar på att vi hävdar oss väl i konkurrensen om de utländska direktinvesteringarna.

Regeringen vill fortsätta att utveckla Sveriges starka internationella konkurrenskraft genom en ansvarsfull ekonomisk politik kombinerat med breda insatser på forskning, kunskap, entreprenörskap och trygghet i förändring.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.