uppförandekoder

Skriftlig fråga 2004/05:2021 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-07-08
Besvarad
2005-07-15
Besvarad
2005-07-22
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 juli

Fråga 2004/05:2021

av Carina Hägg (s) till utrikesminister Laila Freivalds om uppförandekoder

OSSE:s parlamentariska församling har precis avslutat sin sommarsession. Under sessionen valde den parlamentariska församlingen att ställa sig bakom ett svenskt förslag om uppförandekoder.

Förslaget innebär att riktlinjer för uppförandekoder för OSSE-utsända utarbetas. Uppförandekoderna ska ge klara signaler och riktlinjer för hur hjälparbetare och även FN-medarbetare ska förhålla sig till civilbefolkningen vad gäller sexhandel och besök på porrklubbar samt liknande etablissemang. Nolltolerans mot sexköp införs för all personal. Detta är viktigt för att inte de fredsbevarande insatserna och hjälpbehoven ska undermineras. Nolltoleransen innebär också att det inte är acceptabelt att betala skolavgifter, räkningar, hyror med mera i utbyte mot sexuella tjänster.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att följa upp OSSE:s viktiga beslut om uppförandekoder för sina utsända och FN-medarbetare?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2021 besvarad av

den 15 juli

Svar på fråga 2004/05:2021 om uppförandekoder

Utrikesminister Laila Freivalds

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag planerar att vidta för att följa upp OSSE:s beslut om uppförandekoder för sina utsända och FN:s medarbetare.

Under OSSE:s parlamentariska församlings möte i Washington den 1@5 juli i år antogs en resolution om bekämpandet av internationella fredsfrämjande styrkors inblandning i människohandel för sexuellt utnyttjande.

OSSE har ca 750 internationellt rekryterade tjänstemän som arbetar i fältmissionerna i OSSE-regionen. Personalen i fält är i huvudsak civil. Den del av personalen som har militär bakgrund är inte att betrakta som fredsfrämjande styrkor. OSSE:s fältmissioner är inriktade på demokrati- och institutionsbyggande i vid mening, vilket bland annat innefattar utveckling av massmedier, rättsväsende, mänskliga rättigheter och jämställdhet samt stöd till förtroendeskapande åtgärder mellan olika befolkningsgrupper. OSSE har, i egenskap av sändande organisation, ett ansvar för att utbilda den personal som sänds ut till fältmissionerna. I den introduktionskurs som är obligatorisk att genomgå för blivande missionsmedlemmar ingår utbildning om problematiken med människohandel. Likaså genomförs utbildningsinsatser på plats i fältmissionerna. Vad gäller FN:s medarbetare är de skyldiga att följa FN:s uppförandekoder.

Av OSSE:s uppförandekod för missionsmedlemmar framgår att inget samröre med personer som befattar sig med människohandel accepteras samt att OSSE:s personal ska arbeta för att motverka människohandel. Uppförandekoden understryker att kontakt med en person som fallit offer för människohandel endast ska ske för att hjälpa personen i fråga och inte på något sätt får syfta till att utnyttja densamma. För närvarande pågår diskussioner i Wien om att stärka uppförandekoden vad avser människohandel, sexuella övergrepp och sexuellt utnyttjande. Av den handlingsplan mot människohandel som antogs på OSSE:s ministermöte i Maastricht 2003 framgår att åtgärder ska vidtas för att tillse att missionsmedlemmar som bryter mot OSSE:s uppförandekod ställs till svars i sina hemländer, med disciplinära och straffrättsliga följder.

Sverige stöder OSSE:s arbete och kommer under hösten att ytterligare fokusera vårt arbete på vilka åtgärder som kan vidtas inom OSSE som organisation för att förhindra människohandel. Inom ramen för detta arbete är givetvis frågan om uppförandekoder relevant och intressant och faller väl inom ramen för det arbete som Sverige bedriver inom OSSE med syfte att förebygga uppkomsten av och efterfrågan på människohandel.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.