uppförandekoder vid utlandstjänst

Skriftlig fråga 2004/05:1236 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-03-16
Anmäld
2005-03-16
Besvarad
2005-03-22
Svar anmält
2005-03-22
Besvarad
2005-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 mars

Fråga 2004/05:1236

av Carina Hägg (s) till utrikesminister Laila Freivalds om uppförandekoder vid utlandstjänst

Behovet av gemensamma riktliner för hur civil och militär personal såväl som representanter från svenska organisationer ska uppföra sig vid utlandstjänst är uppenbart. Bland annat UD har ett ansvar för att svensk personal i utlandstjänst får stöd av ett särskilt ramverk för hur man uppför sig. Rekommendationer för uppförandekoder för möten kring diskriminering, korruption, stöd till bekämpning av organiserad brottslighet, sexhandel och sexuella trakasserier för svensk personal i internationella uppdrag sammanställdes i januari 2004.

Nätverket för etiska regler och uppförandekoder meddelade sedermera att de skulle sammanställa en uppdaterad version hösten 2004 efter att ha samlat in och hörsammat synpunkter från olika berörda håll. Men det har varit relativt tyst kring frågan, och det är oklart om något förändrats sedan olika synpunkter samlats in. Det är även oklart huruvida riktlinjerna kommit att antas på berörda departement, varför ett klarläggande är önskvärt.

Jag vill fråga utrikesminister Laila Freivalds:

Vilka åtgärder har hon sedan januari 2004 vidtagit för att förändra, färdigställa och sprida de gemensamma riktlinjerna för uppförandekoder på ett adekvat sätt till berörd svensk personal i utlandstjänst?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1236 besvarad av

den 22 mars

Svar på fråga 2004/05:1236 om uppförandekoder vid utlandstjänst

Utrikesminister Laila Freivalds

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag har tagit sedan januari 2004 för att på ett adekvat sätt förändra, färdigställa och sprida de gemensamma riktlinjerna för uppförandekoder till berörd svensk personal i utlandstjänst.

Jag uppskattar Carina Häggs intresse och delar hennes engagemang i frågor som rör uppförandekoder för den civila och militära personalens kontakter med civilbefolkningen under krishanteringsuppdrag.

Nätverket för etiska regler och uppförandekoder avslutade arbetet med en rekommenderad uppförandekod för all svensk personal i internationella uppdrag i januari 2004. Nätverket omfattar företrädare för Utrikesdepartementet, Räddningsverket, Rikskriminalpolisen, Domstolsverket, Sida, Försvarsmakten, Kvinna till kvinna, Forum Syd, Rädda Barnen, Svenska Röda Korset samt sedan i augusti 2004 Folke Bernadotteakademien.

Den rekommenderade uppförandekoden är ämnad att vara vägledande för svensk personal inom såväl departement, myndigheter, statliga verk och styrelser som enskilda organisationer, som är verksamma inom krishantering. Den riktar sig till alla berörda svenska aktörer och ska vara ett stöd till dem när det gäller att utarbeta egna specifika och organisationsanpassade koder och riktlinjer för ett etiskt korrekt och medvetet uppträdande vid internationella uppdrag. Nätverket har däremot inte gjort utfästelser om att uppdatera den rekommenderade koden. Uppförandekoder och etiska riktlinjer ska och måste vara ett instrument i ett varaktigt förändringsarbete. Detta innebär således att de kräver myndighets- och organisationsanpassning.

Sedan januari 2004 har en rad olika åtgärder genomförts av Nätverket och dess medlemmar för att sprida kunskap om den rekommenderade koden och för att stödja framtagandet av myndighets- och organisationsspecifika koder. Den rekommenderade koden kommer också att läggas ut på Forum Syds och på Folke Bernadotteakademiens hemsidor. Koden har översatts till engelska och spridits till samarbetande organisationer såväl inom som utanför Sverige, i EU och i FN. Några av dessa har haft den rekommenderade uppförandekoden som förlaga vid arbetet med egna etiska instrument, exempelvis för nya Standards of Behaviour för Eufors Altheastyrkor.

Flera av de myndigheter och organisationer som ingår i Nätverket har utarbetat nya koder eller etiska riktlinjer för utlandstjänstgöring som bygger på och som ligger väl i linje med den rekommenderade uppförandekoden. Bland dessa kan nämnas UD och Sida samt Rikskriminalpolisen @ vars respektive riktlinjer trädde i kraft hösten 2004 @ och Folke Bernadotteakademien, vars riktlinjer ska antas under våren 2005. Andra myndigheter och organisationer såsom Rädda Barnen och Svenska Röda Korset har inlett ett liknande arbete, som beräknas slutföras inom kort.

Nätverket anordnade två utbildningsseminarier med utgångspunkt i den rekommenderade koden under hösten 2004 @ en för organisationer den 6 oktober 2004 och en för myndigheter den 20 oktober 2004. Båda seminarierna hade mycket god uppslutning. Dessutom har Nätverkets medlemmar informerat om arbetet med den rekommenderade uppförandekoden vid seminarier och medverkan i andra utbildningar inom ramen för den egna organisationens eller myndighetens kompetensutvecklingsverksamhet. Särskilda insatser har gjorts när det gäller kurser inför utresa för såväl krishanteringsstyrkor som för egen personal och konsulter för program och projekt inom ramen för utvecklingssamarbetet.

Målsättningen för Nätverkets arbete under 2005 ska vara att utarbeta ett utbildningskoncept och ett allmänt material om kön, jämställdhet och etik för chefer och för ett gott ledarskap. Principen för arbetet ska vara densamma som för den rekommenderade koden, det vill säga det ska kunna vara en utgångspunkt för myndigheters och organisationers eget arbete att ta fram material och utbildningar där medvetenhet och kunskap om kön, genus och etik inom ramen för gott ledarskap förstärks i kompetensutvecklingsansatser för chefer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.