Ungdomsarbetslösheten

Skriftlig fråga 2008/09:1066 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-06-26
Besvarad
2009-07-07
Besvarad
2009-07-10
Svar anmält
2009-08-13
Anmäld
2009-08-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 juni

Fråga

2008/09:1066 Ungdomsarbetslösheten

av Ulf Holm (mp)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Hälften i gruppen 18–35 år är inte med i a-kassan, enligt en undersökning från TCO. Tar man med samtliga handlar det om att var tredje person står utan arbetslöshetsförsäkring vid arbetslöshet. Hög a-kassaavgift och svårigheter att uppnå kvalificering för ersättning är huvudskälet till att så många står utan försäkringsskydd. Med de ändrade reglerna till vad som gäller vid deltidsarbete avstår många att ansluta sig till a-kassan beroende av att de har små möjligheter att få ersättning från försäkringen om de blir arbetslösa.

Denna problematik beskrevs av många redan när regelförändringarna beslutades mitt under högkonjunkturen. Men regeringen hävdade då att regelförändringen skulle leda till fler heltidsanställningar. Men så har det tyvärr inte blivit och nu är det kommunerna som i allt högre grad får ta hand om problematiken genom ansvaret för försörjningsstödet.

Jag delar TCO:s uppfattning att det nuvarande systemets regler är anpassade till den tidigare högkonjunkturen. Då kunde många ungdomar som blev arbetslösa snabbt hitta ett nytt deltids- eller visstidsjobb. Nu är verkligheten en annan med lågkonjunktur och jobbkris som slår särskilt hårt mot ungdomar.

Regeringens politik har till viss del justerats. Den arbetade tid som krävs för att bli medlem i a-kassan och få ta del av arbetslöshetsförsäkringen förkortas tillfälligt under 2009. Men däremot görs det inget specifikt för att underlätta för deltidsanställdas möjligheter att ta del av försäkringen vilket särskilt drabbar ungdomarna som ju är överrepresenterade bland deltidsanställda.

Jag vill fråga:

Vilka nya åtgärder är arbetsmarkandsministern beredd att vidta som syftar till att förbättra de arbetslösa ungdomarnas situation?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1066 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 7 juli

Svar på fråga

2008/09:1066 Ungdomsarbetslösheten

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Ulf Holm har frågat mig vilka nya åtgärder som jag, mot bakgrund av förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen avseende deltidsarbete, är beredd att vidta i syfte att förbättra de arbetslösa ungdomarnas situation.

Jag vill inleda med att understryka att jag delar uppfattningen att det är olyckligt att så många ungdomar inte är medlemmar i a-kassan. Regeringens uppfattning är att det finns skäl att eftersträva att alla som arbetar och uppfyller villkoren för arbetslöshetsförsäkringen bör omfattas av en obligatorisk försäkring som ger en inkomstrelaterad ersättning vid arbetslöshet. Formerna för hur detta ska kunna åstadkommas kommer att prövas inom ramen för den aviserade parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

Vad gäller deltidsbegränsningen i arbetslöshetsförsäkringen vill jag poängtera att regeringen inte anser att det är rimligt att försäkringen ger utfyllnad till personer som år efter år arbetar mindre än de skulle vilja. Detta är inte konstruktivt vare sig för den enskilde – som därmed får sämre försörjning, lägre pension och sämre skydd vid sjukdom – eller för samhället som helhet, eftersom generösa regler på detta område subventionerar branscher med en stor andel deltidsarbetslösa.

Liksom Ulf Holm är jag oroad över att det försämrade arbetsmarknadsläget slår särskilt hårt mot ungdomar. Regeringen har sedan den tillträdde reformerat stora delar av arbetsmarknadspolitiken för att minska utanförskapet och för att fler människor ska komma i arbete. Ungdomar har varit och är en prioriterad grupp i detta arbete.

För att underlätta för unga att komma in på arbetsmarknaden och få arbetslivserfarenhet har regeringen halverat socialavgifterna för personer under 26 år. Därmed har kostnaden för att anställa unga människor minskat markant. En person som fyllt 20 men inte 26 år och som varit arbetslös i sex månader kvalificerar sig dessutom till nystartsjobb, vilket innebär att arbetsgivaren kompenseras med ett belopp motsvarande arbetsgivaravgiften. Kombinerat med de sänkta socialavgifterna för unga blir lönekostnaden då ca 40 procent lägre för att anställa en sådan ung person än vad den annars skulle ha varit.

Till följd av det försämrade arbetsmarknadsläget har regeringen presenterat ett åtgärdspaket med ytterligare satsningar inom bland annat arbetsmarknadsområdet. Detta innebär bland annat att unga under åren 2009–2011 kan ta del av en förstärkt matchningsverksamhet med personliga coacher tidigt i en arbetslöshetsperiod. Om den unge, trots dessa insatser, fortfarande är arbetslös efter tre månaders arbetssökande får hon eller han ett omfattande stöd genom jobbgarantin för ungdomar. Fokus i garantin ligger på jobbsökaraktiviteter, eftersom forskning samt erfarenheter från andra länder visar att detta är ett mycket effektivt sätt att få ungdomar i arbete. Dessa aktiviteter kan därefter kombineras med arbetspraktik och utbildning. Regelverket ger möjlighet att erbjuda sådana insatser inom ramen för jobbgarantin för unga redan vid inträde i garantin.

Det reguljära utbildningssystemet har vidare en mycket viktig roll när det gäller att mildra effekten av ökad arbetslöshet. Människor ska kunna förnya och fördjupa sina kunskaper så att de står bättre rustade på arbetsmarknaden. Det pågår ett omfattande reformarbete som berör alla delar av utbildningssystemet. Det är regeringens ambition att utbildningsutbudet bättre ska svara mot behoven på arbetsmarknaden. Därför har det reguljära utbildningssystemet redan tillförts ytterligare resurser. Detta innebär fler platser i yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning (yrkesvux) och i eftergymnasial yrkesutbildning inom yrkeshögskolan. Under 2009 och 2010 ges arbetslösa över 25 år dessutom möjlighet att få studiemedel med den högre bidragsnivån vid studier inom yrkesvux. Vidare har anvisade medel för universitet och högskolor omfördelats för att möta den ökade efterfrågan på utbildningsplatser inom regioner som är särskilt hårt drabbade av varsel och uppsägningar.

Avslutningsvis vill jag betona att regeringen ser allvarligt på situationen för de arbetslösa ungdomarna och att regeringen noga följer utvecklingen för denna grupp.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.