Undernäring bland äldre

Skriftlig fråga 2016/17:1346 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-04
Överlämnad
2017-05-04
Anmäld
2017-05-05
Svarsdatum
2017-05-17
Sista svarsdatum
2017-05-17
Besvarad
2017-05-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

I Sverige lider i dag närmare 40 000 äldre över 65 år (med hemtjänst, korttidsboende eller särskilt boende) av undernäring, och siffran riskerar att landa på över 117 000 enligt statistik från det nationella kvalitetsregistret Senior alert och Socialstyrelsens statistikdatabas. Skälen till att just denna grupp i många fall lider av undernäring är flera, men det är ett problem som man tidigt måste ta tag i då undernäring är betydligt lättare att förebygga än att behandla.

För att tidigt minska den negativa trenden bör regeringen vidta de åtgärder som krävs för att tidigt kunna identifiera de patienter som är i riskzonen och snabbt vidta åtgärder, så som att exempelvis ge kommuner och landsting/regioner de verktyg som krävs.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att vända trenden med undernäring bland äldre, och hur ska denna grupp stärkas så att de exempelvis får en mer individanpassad, näringsrik och god mat?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1346 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/02796/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1346 av Markus Wiechel (SD) Undernäring bland äldre

Markus Wiechel har frågat mig vad jag och regeringen avser att göra för att vända trenden med undernäring bland äldre, och hur denna grupp ska stärkas så att de exempelvis får en mer individanpassad, näringsrik och god mat?

God och näringsriktig mat, anpassad efter individens behov, ska vara en självklar del av äldreomsorgen. I Enhetsundersökningen om äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård 2016 var den totala andelen personer i särskilt boende med aktuell genomförandeplan som innehåller information om den äldres önskemål och behov i samband med måltiderna 81 procent. I den nationella brukarundersökningen 2016 uppgav totalt 76 procent att maten brukar smaka bra och 70 procent att de upplever att måltiderna på äldreboendet är en trevlig stund på dagen.

Det är också viktigt att det finns tillräckligt med tid för personalen att skapa en trevlig och inbjudande måltidssituation. Regeringen gör en historisk satsning på ökad bemanning inom äldreomsorgen på två miljarder kronor om året 2016-2018. Mer personal gör att det finns mer tid att göra måltiderna till trivsamma tillfällen på dagen, så att alla kan äta i lugn och ro. Bemanningssatsningen kan användas för att anställa undersköterskor, men också andra yrkesgrupper såsom dietister.

Livsmedelsverket har fått regeringens uppdrag att inom ramen för livsmedelsstrategin, genom Kompetenscentrum för måltider inom vård, skola och omsorg, fortsätta sitt arbete med utveckling av de offentliga måltiderna. Här ingår måltider inom äldreomsorgen som en viktig del.

Regeringen följer utvecklingen noga och överväger förslag på ytterligare åtgärder inom äldreområdet.

Stockholm den 17 maj 2017

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.