UD:s hantering av biståndsmedel

Skriftlig fråga 2012/13:293 av Forslund, Kenneth G (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-02-06
Anmäld
2013-02-12
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-02-18
Svar anmält
2013-02-19
Besvarad
2013-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 februari

Fråga

2012/13:293 UD:s hantering av biståndsmedel

av Kenneth G Forslund (S)

till statsrådet Gunilla Carlsson (M)

När Socialdemokraterna tidigare har frågat Gunilla Carlsson vad hon tänker göra med anledning av den kritik som framkommit mot UD:s hantering av biståndsmedel har svaret bland annat varit att man arbetar med att stärka styrningen och förbättra rutinerna.

Riksdagens utrikesutskott har understrukit vikten av en fri och oberoende utvärderingsfunktion för biståndet.

Men gång på gång framkommer kritik av hur Utrikesdepartementet hanterar biståndsmedel, och aktuella uppgifter i tidningen Omvärlden visar på att granskningar av hanteringen, genomförda av såväl Sadev som Riksrevisionen, har inletts men aldrig slutförts.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet vilka åtgärder hon avser att vidta för att förbättra UD:s hantering av biståndsmedel.

Svar på skriftlig fråga 2012/13:293 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 18 februari

Svar på fråga

2012/13:293 UD:s hantering av biståndsmedel

Statsrådet Gunilla Carlsson

Kenneth G Forslund har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förbättra Utrikesdepartementets hantering av biståndsmedel.

Låt mig börja med att säga att regeringen delar utrikesutskottets syn på vikten av fri och oberoende utvärdering av biståndet. Det är därför regeringen, som en del av sin ambitionshöjning inom uppföljnings- och utvärderingsområdet, nyligen har inrättat en ny funktion med ansvar för utvärderingar, analyser och studier om biståndets genomförande, resultat och effektivitet.

Under mina år som biståndsminister har regeringen arbetat hårt för att förbättra system och regelverk för hanteringen av alla biståndsmedel. Jag har tidigare själv påtalat att det finns brister i vårt interna system på Utrikesdepartementet, som vi har ärvt av tidigare regeringar. Departementet är inte organiserat och har heller inte resurssättning för att på ett ändamålsenligt vis hantera den typen av uppgifter som normalt sett åligger myndigheter. Regeringen har under de senaste åren emellertid vidtagit ett antal åtgärder för att stärka styrningen och uppföljningen av de medel som Utrikesdepartementet ansvarar för. Som exempel kan nämnas att vi har inrättat en särskild controllerfunktion i syfte att stärka efterlevnaden av regelverk och rutiner. Nya och mer specificerade riktlinjer har även tagits fram för att förbättra kvalitet vid beredning av biståndsmedel.

Det kan inte ha undgått någon att jag och regeringen har tydliga ambitioner vad gäller ökat fokus på resultat, transparens och ansvarsutkrävande i det svenska biståndet. Självklart ska de höga krav som regeringen ställer på Sida och andra biståndsaktörer i detta avseende, även gälla för mitt eget departement. Det ska med andra ord vara samma höga krav på allt svenskt bistånd.

En av avsikterna med den transparensgaranti som regeringen har infört i den svenska biståndsförvaltningen är att det ska bli enklare att utöva ett demokratiskt ansvarsutkrävande genom ökad insyn och öppenhet. Jag vill vara tydlig med att regeringen uppmuntrar och välkomnar all form av granskning av biståndet.

Det ska nämnas att regeringen har fört över delar av Utrikesdepartementets hantering av medel på Sida och andra myndigheter under de senaste åren. Min ambition är att fortsätta i denna riktning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.