Turkiet och flyktingspionage

Skriftlig fråga 2017/18:1242 av Amineh Kakabaveh (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-02
Överlämnad
2018-05-02
Anmäld
2018-05-03
Svarsdatum
2018-05-09
Sista svarsdatum
2018-05-09
Besvarad
2018-05-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Det finns ingen anledning att i dag hysa några illusioner om att Turkiet är en stat som eftersträvar demokrati eller hyser någon respekt för mänskliga rättigheter. Under senare år har vi sett hur president Erdoğan använt militärkuppförsöket sommaren 2016 för att inskränka demokratiska fri- och rättigheter, fängslat kritiska journalister, författare och folkvalda ledare samt begå folkrättsbrott.

I likhet med andra diktatorer har han även försökt kväsa oppositionella röster i landsflykt och försökt få kritiker utlämnade som om de vore brottslingar när de utnyttjat sin yttrandefrihet.

Under senare tid har det kommit i dagen att Turkiet bedriver ett omfattande flyktingspionage i praktiskt taget hela Europa inklusive Sverige. Landsflyktiga regimkritiska röster i Sverige vågar inte göra bruk av sin yttrandefrihet här av rädsla för att vänner och släktingar i hemma i Turkiet ska drabbas av repressalier. Det har även förekommit uppgifter om att imamer i moskéer i Sverige är ekonomiskt understödda av den turkiska regimen och knutna till Erdoğans europeiska lobbyorganisation Union of European Turkish Democrats (UETD),  som inom sig rymmer både företag och underrättelseorgan. UETD  rapporterar till turkiska myndigheter om sina landsmäns förehavanden i Sverige. Detta uppträdande från turkiska regimens sida är i allt väsentligt av den art vi känner från andra diktaturer i världen och från vårt europeiska förflutna.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta, för Sveriges del och som medlem av EU, för att möta hotet från den turkiska regimen mot flyktingar och mot dem som är kritiska mot president Erdoğans diktatur och för att förhindra flyktingspioneri och angiveri i vårt land och inom EU?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1242 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1242 av Amineh Kakabaveh (V)
Turkiet och flyktingspionage

Amineh Kakabaveh har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser vidta, för Sveriges del och som medlem av EU, för att möta hotet från den turkiska regimen mot flyktingar och mot dem som är kritiska mot president Erdoğans diktatur och för att förhindra flyktingspioneri och angiveri i vårt land och inom EU.

Utvecklingen i Turkiet är djupt oroande vad gäller respekten för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer.

Regeringen avser fortsätta att i kontakter med turkiska företrädare, både i Stockholm och i Turkiet, tydligt framföra våra synpunkter beträffande utvecklingen i landet. Regeringen driver också att Turkiets inskränkningar av de mänskliga rättigheterna tas upp i de fora där vi tror att det finns störst möjlighet att påverka Turkiets agerande, inom EU, Europarådet, OSSE och FN. Vi verkar också för att EU och dess medlemsstater fortsätter att agera samlat för att Turkiet ska respektera mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer fullt ut.

Det är Säkerhetspolisen (Säpo) som har till uppgift att bekämpa flyktingspionage i Sverige. Om Säpo konstaterar att personer med diplomatisk status bedriver sådan verksamhet kan Säpo hos regeringen begära att personen förklaras Persona non grata, d.v.s. icke önskvärd i vårt land. Om en person utan diplomatisk status ägnar sig åt flyktingspionage är det Säpos uppgift att utreda eventuell brottslighet och verka för att personen i fråga lagförs.

Insatser för att förebygga och uppdaga flyktingspionage är således en viktig verksamhet för Säpo. Säpo har ett informations- och erfarenhetsutbyte med andra länder där det bedöms relevant. Avgörande för att kunna förhindra flyktingspionage är dock att misstänkta aktiviteter kommer till Säpos kännedom.

Stockholm den 9 maj 2018

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.