tibetaner som utvisas till Kina

Skriftlig fråga 2002/03:1135 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-06-13
Anmäld
2003-06-13
Besvarad
2003-06-26
Besvarad
2003-06-27
Svar anmält
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga 2002/03:1135

av Carina Hägg (s) till utrikesminister Anna Lindh om tibetaner som utvisas till Kina

Nepalesisk polis har gripit en grupp om 21 flyktingar. De tre barnen som också greps har därefter överlämnats till UNHCR. Men de vuxna flyktingarna deporteras till Kina. Och enligt Cheng Ji vid kinesiska ambassaden i Kathmandu kommer flyktingarna att ställas till svars inom det kinesiska rättsväsendet för att de illegalt har tagit sig över gränsen till Nepal. Dalai lamas representant i Nepal, Wangchuk Tsering, uppger att mellan 2 000 och 2 500 tibetaner varje år tar sig över bergen från Tibet till Nepal. Man beräknar att 25 000 tibetaner i dag lever i Nepal. Det finns nu en stor oro bland tibetaner i exil, men framför allt för dem som lever i Nepal, över utvecklingen. Jag beklagar Nepals förändrade politik som nu drabbat dessa tibetanska flyktingar men som även kan ge än allvarligare konsekvenser på sikt. Det är viktigt att världssamfundet är tydligt i sina ställningstaganden om åtaganden som vi förväntar oss att både Nepal och Kina lever upp till.

Min fråga till utrikesministern är hur hon framför Sveriges oro för de tibetanska flyktingarna till såväl Nepal som Kina.

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1135 besvarad av

den 26 juni

Svar på fråga 2002/03:1135 om tibetaner som utvisas till Kina

Utrikesminister Anna Lindh

Carina Hägg har frågat mig hur jag framför Sveriges oro för de tibetanska flyktingarna till såväl Nepal som till Kina.

Sverige, liksom övriga EU-medlemmar, är allvarligt bekymrat över den nepalesiska regeringens beslut att med våld deportera 18 tibetanska asylsökande till Kina. Deporteringen, som genomfördes i strid med etablerad praxis och utan att UNHCR tilläts ingripa, innebär en förändring av Nepals flyktingpolitik som ger anledning till oro inför liknande fall i framtiden. Flera EU-ambassader i Kathmandu har vid upprepade tillfällen försökt påverka regeringen i syfte att stoppa den aktuella deportationen, men tyvärr utan resultat.

Mot den bakgrunden utfärdade EU den 13 juni i år en deklaration i vilken deportationen fördömdes. Deklarationen stöddes även av EU:s anslutningsländer och Eftaländerna. Den svenska regeringens synpunkter på det inträffade uttrycks väl i EU-deklarationen. Det är min förhoppning att omvärldens starka reaktion kommer att leda till att tibetanska asylsökande hädanefter kommer att behandlas korrekt enligt gällande regler och hittillsvarande praxis.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.