Thailand

Skriftlig fråga 2018/19:98 av Ludvig Aspling (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-01-31
Överlämnad
2019-02-01
Anmäld
2019-02-05
Svarsdatum
2019-02-13
Sista svarsdatum
2019-02-13
Besvarad
2019-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Utvecklingen i Thailand är viktig för många svenskar. Tyvärr präglas landet sedan länge av militärkupper mot demokratiskt valda regeringar. Senast detta hände var 2014. För drygt en vecka sedan lovade den styrande militärjuntan att allmänna val kommer att hållas i mars. Detta är ett steg i rätt riktning, även om landets parlament delvis kommer att väljas ut direkt av juntan själv och landets nya vallagar ser ut att vara skräddarsydda för att försvåra ett regeringsskifte.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Har Sverige eller EU en plan eller strategi, eller planerar man på något annat sätt att verka för att demokratin återupprättas i Thailand under landets kommande mandatperiod?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:98 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:98 av Ludvig Aspling (SD) Thailand

Ludvig Aspling har frågat mig om Sverige eller EU har en plan eller strategi, eller på något annat sätt planerar att verka för att demokratin återupprättas i Thailand under landets kommande mandatperiod.

Alltsedan militärens maktövertagande år 2014 har Sverige och EU verkat för ett återupprättande av demokratin och markerat mot den militära regimen, bland annat genom att införa restriktioner för officiellt besöksutbyte och genom att stoppa undertecknandet av ett partnerskaps- och samarbetsavtal mellan EU och Thailand.

De medborgerliga och politiska rättigheterna överlag är fortsatt kringskurna. Sverige har på olika nivåer i bilaterala och multilaterala sammanhang, bland annat under Thailands UPR-granskning 2016, påtalat oro över begränsningarna i yttrande- och mötesfriheten och uppmanat till fria och rättvisa val för att säkerställa en återgång till ett mer demokratiskt samhälle.

Val har nu utlysts och ett valdatum har fastställts. Det är ett steg i rätt riktning även om mycket återstår innan respekten för demokrati och mänskliga rättigheter är återställd i Thailand.

Tillträdet av en civil regering kommer att vara grundläggande för att utvecklingen i Thailand ska gå i demokratisk riktning. Sverige kommer fortsätta att verka för detta. Dialog förs med företrädare för politiska partier och civilsamhället. Liksom tidigare finns beredskap för att bevaka rättegångar, inte minst sådana med bäring på skyddet för försvarare av mänskliga rättigheter.

Sverige kommer också att verka inom ramen för EU:s gemensamma agerande, till exempel med stöd till civilsamhället.

Sverige kommer att fortsätta att följa utvecklingen i Thailand noga och verka för att de demokratiska principerna efterlevs och att rättsstatens principer får råda.

Stockholm den 13 februari 2019

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.