Telias konkurrensmetoder på landsbygden

Skriftlig fråga 2016/17:1122 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-27
Överlämnad
2017-03-28
Anmäld
2017-03-29
Svarsdatum
2017-04-05
Sista svarsdatum
2017-04-05
Besvarad
2017-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Ett mindre företag i södra Skåne har blivit tilldelat statligt bredbandsstöd och pengar från EU:s landsbygdsutveckling för att kunna bygga ut fibernätet på landsbygden i ett område som bland annat innefattar stora delar av Sjöbo kommun. Stödet samt en investering av eget kapital skapar förutsättningar för att bygga den infrastruktur som krävs för att ge hushåll i det aktuella området möjlighet att skaffa uppkoppling via fiber. Motkravet för att få ta del av stödet är att alla hushåll ska ges denna uppkopplingsmöjlighet. Men här har företaget stött på patrull.

Telia har en särposition i Sverige. Det är via Telias kopparnät som företaget i Skåne kan leverera bredband till sina ADSL-anslutna kunder. Kommunikationen går via Telias telestationer, och för att få det att fungera har företaget investerat stora belopp för att dra dit den fiber som krävs. Sedan fjärde kvartalet 2016 har Telia stängt av elva telestationer där det mindre företaget levererar ADSL, med motiveringen att det är en del av en gammal teknik som ska ersättas av ny. I sak är det rätt att det gamla kopparnätet i stora delar av landet har spelat ut sin roll och på sikt kommer att ersättas. Men det som är gemensamt för alla stationer som stängts av är att de användes av Telias konkurrenter för att leverera bredband och telefoni till kunder på landsbygden. Stationer där Telia inte levererar ADSL stängs av medan stationer där Telia levererar ADSL är kvar. I praktiken innebär det att Telia skaffar sig en monopolställning.

Samtidigt erbjuder Telia sina egna tekniska lösningar för leverans av bredband i de byar som ligger i det aktuella området. Enstaka hushåll som ligger långt ifrån annan bebyggelse inkluderas inte, vilket de hade gjort med utbyggnaden som det mindre företaget planerade. Telias agerande gör att det mindre företaget inte kan uppfylla sin del av avtalet med en hundraprocentig täckning av det aktuella området och därigenom få ta del av landsbygdsstödet. Resultatet är i dagsläget ovisst, men mycket tyder på att hela projektet får läggas på is.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att tillse att statliga bolag som exempelvis Telia inte använder sin särställning för att konkurrera ut mindre företag på landsbygden?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1122 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

N2017/02380/BSÄ

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1122 av Boriana Åberg (M) – Telias konkurrensmetoder på landsbygden

Boriana Åberg (M) har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att tillse att statliga bolag som exempelvis Telia Company inte använder sin särställning för att konkurrera ut mindre företag på landsbygden.

Svenska staten är delägare i Telia Company och äger cirka 37,3% av aktierna. Ägarnas kanske viktigaste uppgift är att tillsätta en bra styrelse. Vidare ska vi vara en kunnig och engagerad ägare som i dialog med framförallt styrelsens ordförande är med och utvecklar bolagets strategiska inriktning. Som huvudägare har vi ett tydligt ansvar att bolaget styrs på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt.

Det är Telias Companys ledning och styrelses, och inte regeringens, ansvar att fatta affärsmässiga beslut rörande investeringar såsom förändringar i näten eller att avveckla kopparnätet. I detta ligger också att bolaget agerar på ett sådant sätt att goda och långsiktiga kundrelationer upprätthålls. För att det ska fungera i praktiken fordras en bra dialog.

Telia Company satsar stort på att bygga ut fiber- och mobilnätet, medan de delar av det gamla kopparnätet som inte lever upp till dagens kapacitetsbehov stängs ner. Vi har varit i kontakt med bolaget som menar att nedstängningen inte påverkas av konkurrenssituationen och påverkar alla leverantörer på samma sätt.

De statligt ägda bolagen lyder under samma lagar som privatägda bolag, t.ex. konkurrenslagstiftningen, och i Telia Companys fall lagen om elektronisk kommunikation.

Jag har fullt förtroende för regleringen och tillsynen i denna fråga och

avser inte att vidta ytterligare åtgärder.

Stockholm den 4 april 2017

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.