Till innehåll på sidan

Telia Soneras externa granskning av affärer i Uzbekistan

Skriftlig fråga 2012/13:25 av Eriksson, Jonas (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-10-04
Besvarad
2012-10-10
Svar anmält
2012-10-15
Anmäld
2012-10-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 oktober

Fråga

2012/13:25 Telia Soneras externa granskning av affärer i Uzbekistan

av Jonas Eriksson (MP)

till statsrådet Peter Norman (M)

Vid ett utskottssammanträde i näringsutskottet den 4 oktober 2012 informerades utskottets ledamöter av Telia Soneras vd Lars Nyberg om bolagets verksamhet och affärer i Uzbekistan. Vid sammanträdet deltog även statsrådet Peter Norman.

Ett antal frågor om Telia Soneras agerande i Uzbekistan och gentemot företaget Takilant ställdes från utskottets ledamöter. Dessa frågor besvarades inte. I stället återkom Telia Soneras vd till att Telia Sonera ska låta en extern utredning undersöka om det förekommit några mutor och någon korruption i samband med bolagets anskaffning av 3G-licenser i Uzbekistan.

Huruvida den utredningen kommer att ge svar på de frågor som ställdes under näringsutskottets möte med Lars Nyberg förblev oklart. För staten som ägare är inte bara de juridiska aspekterna intressanta. Dessa tittar för övrigt även andra på. Det som är relevant i sammanhanget för regering och riksdag är ju att bringa klarhet i hela denna affär och belysa hur väl Telia Soneras agerande överensstämmer med statens ägardirektiv och förväntningar. Det är därför motiverat att regeringen tillsätter en egen utredning eller tydligt som ägare verkar för att Telias egen utredning inte blir för snäv och enbart kommer att belysa företagets agerande utifrån ett juridiskt perspektiv. Jag har uppfattat att både statsrådet Peter Norman och näringsutskottets ledamöter är eniga om att företag med statligt ägande ska föregå med gott exempel och ha högre svansföring än vad lagens bokstav kräver när det gäller etiska och miljömässiga krav på sin verksamhet.

Avser statsrådet Peter Norman att se till att det kommer till en oberoende utredning som går längre än att titta enbart på de juridiska aspekterna?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:25 besvarad av Statsrådet Peter Norman

den 10 oktober

Svar på fråga

2012/13:25 Telia Soneras externa granskning av affärer i Uzbekistan

Statsrådet Peter Norman

Jonas Eriksson har frågat mig om jag avser att se till att det kommer till en oberoende utredning som går längre än att titta enbart på de juridiska aspekterna av Telia Soneras agerande i Uzbekistan.

Det är viktigt och välkommet att styrelsen i Telia Sonera nu tillsätter en utredning för att granska omständigheterna kring förvärvet av 3G-licenser i Uzbekistan.

Att agera på ett etiskt och affärsmässigt föredömligt sätt handlar om betydligt mer än att följa lagar och regler. Statens ägarpolicy fastställer att de statligt ägda bolagen även ska följa internationella riktlinjerna FN:s Global Compact, FN:s ramverk för företag och mänskliga rättigheter samt OECD-riktlinjer för multinationella företag (som reviderades 2011). Dessa riktlinjer är väl kända även för Telia Sonera, och ingår i dess helheter i bolagets egna etiska riktlinjer.

Jag utgår därför ifrån att bolaget och styrelsen inte begränsar granskningen till enbart de juridiska frågeställningarna, utan att frågan om hur bolagets agerande överensstämmer med statens och bolagets riktlinjer inom detta område också utreds. Både jag och andra ägare ser allvarligt på frågan – såväl ur ett etiskt som affärsmässigt perspektiv.

Nu får vi ge denna granskning tid att arbeta. Jag ser därför i nuläget inget behov av att vidta ytterligare åtgärder i frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.