Tågstoppen i Knivsta och Märsta

Skriftlig fråga 2016/17:1123 av Niclas Malmberg (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-27
Överlämnad
2017-03-28
Anmäld
2017-03-29
Svarsdatum
2017-04-05
Sista svarsdatum
2017-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Regeringen har på ett mycket klokt sätt agerat för att långsiktigt säkerställa nattågstrafiken. Utöver att rädda nattågstrafiken som sådan visar regeringens agerande att den politiska styrningen över SJ fungerar.

Mot bakgrund av att SJ också aviserat att resonemang förs om att halvera antalet stopp i Knivsta och Märsta vill jag därför fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka åtgärder vidtas eller planeras för att säkerställa att en god tillgänglighet till tågtrafik upprätthålls i Knivsta och Märsta?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1123 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2017/02381/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1123 av Niclas Malmberg (MP) Tågstoppen i Knivsta och Märsta

Niclas Malmberg har frågat mig vilka åtgärder som vidtas eller planeras för att säkerställa att en god tillgänglighet till tågtrafik upprätthålls i Knivsta eller Märsta.

Järnvägen har en stor och betydelsefull roll i det svenska transportsystemet. Väl fungerande transporttjänster med tåg är viktigt för att uppnå flera av regeringens mål om hög sysselsättning, grundläggande tillgänglighet, en ökad andel kvalificerad industriproduktion samt minskad klimat- och miljöpåverkan. Mot denna bakgrund har regeringen bland annat genomfört budgetsatsningar i ett kraftigt förstärkt järnvägsunderhåll. I infrastrukturpropositionen (prop. 2016/17:21) föreslås järnvägsunderhållet öka med 47 procent. Dessa åtgärder syftar bland annat till att öka järnvägens konkurrenskraft och möjliggöra ett ökat trafikutbud.

Marknaden för kollektivtrafik karaktäriseras av ett mycket stort offentligt åtagande med en stor andel samhällsorganiserad trafik. Sedan oktober 2010 råder öppet tillträde till marknaden för persontrafik på järnväg. Det innebär att det kan finnas samhällsorganiserad trafik på samma järnvägssträcka som kommersiell trafik. Ett sådant exempel är sträckan Stockholm – Uppsala där offentligt finansierad pendeltågstrafik körs parallellt med SJ ABs kommersiella trafik. SJ AB har nyligen meddelat att man överväger att minska antalet tågstopp i Knivsta och Märsta för att kunna korta restiden mellan Stockholm och Uppsala.

Den 1 oktober införs ett nytt periodkort i regionen. Den så kallade Movingobiljetten ger pendlare tillgång till både SJ AB:s och SL:s tåg på sträckan. Detta betyder att det samlade utbudet blir större än idag för boende i Knivsta och Märsta även efter justeringarna i tidtabellen.

Lagen (2010:1065)om kollektivtrafik föreskriver hur det offentliga åtagandet på kollektivtrafikområdet ska organiseras. Där framgår att ansvaret för att tillgodose behovet av regional kollektivtrafik vilket definieras som trafik som äger rum inom ett län eller, om den sträcker sig över flera län huvudsakligen är ägnad att tillgodose behov av arbetspendling eller annat vardagsresande, åvilar regionala kollektivtrafikmyndigheter.

Då ansvaret för att tillgodose behovet av regional kollektivtrafik är tydligt definierat avser jag inte för närvarande att vidta någon åtgärd avseende tågstoppen i Knivsta och Märsta.

Stockholm den 5 april 2017

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.