Till innehåll på sidan

Systembolagets verksamhetsfrämmande opinionsbildning

Skriftlig fråga 2017/18:28 av Tina Acketoft (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-21
Överlämnad
2017-09-21
Anmäld
2017-09-22
Svarsdatum
2017-10-04
Sista svarsdatum
2017-10-04
Besvarad
2017-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Den 20 september 2017 sändes ett brev från Systembolagets vd, Magdalena Gerger, till samtliga riksdagsledamöter för att understödja den kampanj som man nu för genom bland annat helsidesannonser i ledande dagspress.

Att Systembolaget har som uppdrag att lämna information till allmänheten om de risker som är förenade med konsumtion av alkoholdrycker är uppenbart och något de flesta sannolikt ställer sig bakom. Men att driva direkt lobbyism mot den lagstiftande församlingen i syfte att stoppa gårdsnära försäljning av alkoholhaltiga drycker kan inte vara förenligt med det uppdraget och borde rimligen ses som ett grovt övertramp av Magdalena Gerger. Agerandet öppnar för bland annat följande frågor: På vilket sätt är lobbyism mot riksdagen där man gör sig till uttolkare av ett komplicerat rättsläge förenligt med uppdraget? Med vilken rätt gör man sig till språkrör för svenska folket?

Frågan om detaljhandelsmonopolet torde inte vara en fråga som det åligger Systembolaget att driva i offentliga kampanjer.

Med anledning av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i syfte att förhindra denna form av verksamhetsfrämmande opinionsbildning av statliga bolag?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:28 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/05213/FS

S2017/05272/FS
S2017/05273/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:28 av Tina Acketoft (L) Systembolagets verksamhetsfrämmande opinionsbildning, på fråga 2017/18:32 av Sten Bergheden (M) Systembolagets uppdrag, samt på fråga 2017/18:37 av Cecilia Widegren (M) Systembolagets reklamkampanj

Tina Acketoft har frågat närings- och innovationsministern vilka åtgärder han avser att vidta i syfte att förhindra denna form av verksamhetsfrämmande opinionsbildning av statliga bolag. Sten Bergheden har frågat närings- och innovationsministern om han avser att vidta åtgärder för att Systembolaget inte ska kunna använda sin särställning och reklampengar till att bedriva politisk påverkan, exempelvis när det gäller gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Cecilia Widegren har frågat närings- och innovationsministern på vilket sätt han och regeringen kommer att säkerställa att statliga bolag, som Systembolaget, inte bedriver politiska kampanjer med skattebetalarnas pengar.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna.

Flera av bolagen med statligt ägande har av riksdagen särskilt beslutade samhällsuppdrag. Systembolagets uppdrag är att med ensamrätt, och med ansvar och god service, sälja sprit, vin och starköl. Denna ensamrätt har ett socialpolitiskt syfte och begränsar alkoholens skadeverkningar.

I Systembolagets samhällsuppdrag ingår att informera om alkoholens skadeverkningar. Det gör Systembolaget på olika sätt för att nå så många som möjligt. Bland annat har Systembolaget publicerat en Alkoholrapport som ska ge en samlad bild av forskning, statistik och trender kring alkoholen i Sverige. Systembolaget informerar också genom dotterbolaget IQ.

Kraven på Systembolaget preciseras i alkohollagen, avtalet mellan Systembolaget och staten, i ägaranvisningen samt i statens ägarpolicy och riktlinjer för bolag med statligt ägande.

För Systembolaget har det utifrån uppdraget fastställts uppdragsmål för att kunna mäta och följa upp att de särskilt beslutade samhällsuppdragen utförs väl. Uppföljning av Systembolagets uppdrag är ett viktigt redskap i statens aktiva förvaltning av bolaget. Genom att regelbundet jämföra bolagets prestation mot fastställda mål kan staten som ägare utvärdera och bidra till bolagets utveckling. Uppföljning sker bland annat i ägardialogen mellan staten som ägare och bolagets styrelseordförande och ledning. Min bedömning är att Systembolaget väl uppfyller uppdragsmålen.

Slutligen vill jag poängtera att skyddet för folkhälsan är detaljhandelsmonopolets huvudsakliga motivering. Skyddet för folkhälsa är också motivet bakom den svenska alkoholregleringen och ska även fortsättningsvis vara ledstjärnan i utvecklingen av den svenska alkoholpolitiken.

Stockholm den 4 oktober 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.