Till innehåll på sidan

Sveriges medlemskap i EU och utgången i Vaxholmskonflikten

Skriftlig fråga 2005/06:903 av Torstensson, Åsa (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-01
Anmäld
2006-02-01
Besvarad
2006-02-08
Svar anmält
2006-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 februari

Fråga 2005/06:903 av Åsa Torstensson (c) till vice statsminister Bosse Ringholm (s)

Sveriges medlemskap i EU och utgången i Vaxholmskonflikten

Arbetsdomstolen tog i mars förra året ställning i den så kallade Vaxholmskonflikten genom ett provisoriskt beslut utan slutligt ställningstagande. AD valde att vända sig till EU:s domstol och be om ett vägledande beslut.

Regeringen har i dagarna överlämnat sin inställning i Vaxholmsmålet till EU:s domstol. Arbetsmarknadsministern hänvisar i detta sammanhang till att många röstade ja till EU i förvissning om att den svenska modellen skulle bestå. Blir det därför ett negativt beslut från EU domstolen avseende den fackliga blockaden har många tolkat arbetsmarknadsministerns kommentarer som att ett för LO-förbundet Byggnads negativt beslut ska ställas mot fortsatt svenskt EU-medlemskap.

Min fråga blir då till vice statsminister Bosse Ringholm:

Kommer ministern, vid en utgång i EU-domstolen som går Byggnads emot, att aktualisera ett utträde ur EU?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:903 besvarad av

den 8 februari

Svar på fråga 2005/06:903 om Sveriges medlemskap i EU och utgången i Vaxholmskonflikten

Statsrådet Hans Karlsson

Åsa Torstensson har frågat vice statsminister Bosse Ringholm om han kommer att aktualisera ett utträde ur EU om EG-domstolens avgörande i Vaxholmsmålet skulle gå Byggnads emot. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.

Vaxholmsmålet berör för Sverige centrala frågor såsom vårt svenska system med att reglera arbets- och anställningsförhållanden i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter. Sverige har i sitt yttrande till EG-domstolen argumenterat för att vi utan inskränkningar ska få behålla detta system. Det finns goda skäl att tro att vi får gehör för vårt synsätt. Om vi inte skulle få det, om domstolen skulle kräva någon form av modifiering av det svenska systemet, kommer en sådan utgång i målet emellertid inte att aktualisera ett utträde ur EU.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.