Sveriges agerande i Unesco

Skriftlig fråga 2016/17:1347 av Sofia Damm (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-03
Överlämnad
2017-05-05
Anmäld
2017-05-09
Svarsdatum
2017-05-17
Sista svarsdatum
2017-05-17
Besvarad
2017-05-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Unesco, som har till uppgift att stödja kulturell och religiös mångfald, antog nyligen en Jerusalemresolution som lämnats in av Algeriet, Egypten, Libanon, Marocko, Oman, Qatar och Sudan.

I ett pressmeddelande från den Genèvebaserade MR-organisationen UN Watch fördöms i tydliga ordalag att Palestina och andra arabländer tillåtits kidnappa Unescos agenda för att peka ut och fördöma Israel, och endast Israel. Nu senast på den judiska statens 69:e självständighetsdag.

Det är beklämmande att plattformen Unesco gång på gång nyttjas för att driva en politiseringsagenda som inte ytterst tycks handla om att bevara ett kulturarv. Däremot är det viktigt att i sammanhanget betona att antalet länder som stödjer denna typ av resolutioner minskat. Sverige håller dock, numera som enda europeiska land, fast vid sin tidigare linje och röstade för resolutionen. I den publicerade röstförklaringen står följande:

"In the negotiations, Sweden has consistently strived for EU unity on this resolution, and was ready to make concessions to uphold that unity. However, since the EU unfortunately has not been able to stay united, and since Sweden believes the current text is acceptable, Sweden has voted in favour."

Men om nu en enhetlig EU-hållning har eftersträvats så nogsamt som regeringen uttrycker är det märkligt att Sverige väljer att helt gå sin väg och i stället ansluta sig till länder som Ryssland, Iran, Kina och Pakistan.

Det är svårt att se hur denna resolution skulle kunna minska polariseringen och underlätta arbetet för en fredlig lösning på Israel–Palestina-konflikten.

Med anledning av ovanstående är min fråga till utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad ligger till grund för Sveriges beslut att rösta för denna resolution, och har ministern gjort bedömningen att resolutionen kan minska polariseringen och underlätta arbetet för en fredlig lösning på Israel–Palestina-konflikten? På vilket sätt i så fall?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1347 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1347 av Sofia Damm (KD) Sveriges agerande i Unesco

Sofia Damm har frågat mig vad som ligger till grund för Sveriges beslut att i Unescos styrelse 2 maj i år rösta för resolutionen ”Occupied Palestine”, om jag gjort bedömningen att resolutionen kan minska polariseringen och underlätta arbetet för en fredlig lösning på Israel–Palestina-konflikten samt i sådana fall på vilket sätt.

Huvudskälet till Sveriges ställningstagande var att resolutionen är viktig för att skydda och bevara kulturarv av högt historiskt, religiöst och politiskt värde, inte minst för kristendom, judendom och islam. Dessa tre monoteistiska religioner har alla starka band till Jerusalem och de heliga platserna, vilket uttryckligen framgår i resolutionen.

Resolutionstexten var kraftigt förkortad och mer fokuserad jämfört med tidigare års resolutioner, och saknade tidigare kontroversiella skrivningar. I textförhandlingarna mellan EU och Jordanien och Palestina, som förhandlade texten å arabstaternas vägnar, fick EU gehör för samtliga synpunkter.

Även israeliska arkeologer och civilsamhällesorganisationer har gett uttryck för åsikten att det här är en balanserad och viktig resolution för att skydda kulturarvet, de heliga platserna och Jerusalems karaktär.

Sverige eftersträvade EU-enighet och var redo att göra eftergifter för att nå enighet. Först efter att EU inte lyckades bevara enigheten beslutade Sverige att rösta för resolutionen.

Mot bakgrund av den lagstiftning (Basic law) som Israel utfärdade 1980 antog FN:s säkerhetsråd resolution 478, som bland annat stadgar att alla försök att förändra Jerusalems status är utan verkan, vilket återspeglas i den aktuella Unescoresolutionen. Fredsförhandlingar underlättas om parterna avstår från att vidta unilaterala åtgärder som riskerar att skada kulturarv i Jerusalem. Det ingår i Unescos mandat att skydda och bevara Jerusalems särskilda karaktär som en del av världsarvet.

Sverige står fortsatt bakom Unescos styrelses konsensusbeslut

(191 EX/9) om en Unesco-mission till världsarvet Gamla staden i Jerusalem och dess murar och en permanent Unesco-representant i östra Jerusalem (185 EX/14). Sverige önskar att expertmissionen ska genomföra sitt uppdrag, vilket parterna gemensamt kom överens om 2013. Framtagande av fakta kan bidra till att minska polarisering.

Sverige står upp för tvåstatslösningen och motverkar beslut som föregriper eller underminerar Jerusalems status som framtida huvudstad för två stater.

Stockholm den 17 maj 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.