svensk klimatpolitik

Skriftlig fråga 2002/03:1332 av Svensson Smith, Karin (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-08-28
Besvarad
2003-09-11
Anmäld
2003-09-16
Svar anmält
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 augusti

Fråga 2002/03:1332

av Karin Svensson Smith (v) till miljöminister Lena Sommestad om svensk klimatpolitik

Resultatet från det svenska klimatforskningsprogrammet SWECLIM visar att de sannolika effekterna av den mänskligt orsakade växthuseffekten blir allvarligare än vad som tidigare förväntats. Den gångna sommarens väderlek pekar i samma riktning.

Biltrafiken ökar kraftigt i Sverige. Särskilt gäller detta den tunga trafiken. Det innebär att det mål på 4 % minskning av växthusgaserna som riksdagen beslutat blir svårt att nå. Statens institut för kommunikationsanalys, SIKA, föreslår därför att målet ska ändras från -4 % till +10 %. I motivet för SIKA:s förslag framförs att det är mer kostnadseffektivt att minska klimatpåverkan i andra sektorer än trafiken.

Skattenedsättningskommittén, SNED, föreslår rejält sänkta skatter på fossila bränslen. Detta främst för att värna den energiintensiva industrins konkurrenssituation. Både SIKA:s och SNED:s förslag går stick i stäv med den klimatstrategi som regeringen lämnade till riksdagen för två år sedan (prop. 2001/02:55).

Min fråga till miljöminister Lena Sommestad är om hon har för avsikt att verka för en ändring av det nuvarande klimatmålet för Sverige.

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1332 besvarad av

den 5 september

Svar på fråga 2002/03:1332 om svensk klimatpolitik

Miljöminister Lena Sommestad

Karin Svensson Smith har frågat mig om regeringen har för avsikt att verka för en ändring av det nuvarande klimatmålet för Sverige.

Låt mig först säga att jag delar Karin Svensson Smiths oro över de klimatförändringar som forskarvärlden förutser. Klimatforskningsprogrammet Sweclims arbete med att beskriva och förklara vilka förändringar som sker i vår region av världen är i detta sammanhang av utomordentligt stort värde. Samtidigt är resultaten skrämmande och visar på behovet av kraftfulla åtgärder inom alla delar av samhället för att vi ska kunna minimera klimatförändringarna.

Etappmålet för transportsektorns växthusgasutsläpp är att utsläppen av koldioxid ska hållas oförändrade till 2010 jämfört med 1990 års nivå. SIKA har haft i uppdrag att se över just transportpolitikens miljömål och alltså föreslagit att detta mål ändras så att utsläppen från transportsektorn tillåts öka med 10 % till 2010. SIKA:s förslag är nu ute på remiss till den 15 september. Jag håller med om att transportsektorns ökade utsläpp av växthusgaser utgör ett allvarligt problem i våra strävanden för att minska de samlade utsläppen. Regeringen har därför redan tagit flera initiativ som Karin Svensson Smith väl känner till. Jag tänker bland annat på utredningen om introduktion av förnybara fordonsbränslen och Vägtrafikskatteutredningen med sitt arbete gällande bland annat en kilometerskatt för tunga fordon och CO2-differentierad fordonsskatt. Jag är övertygad om att dessa initiativ tillsammans kommer att leda till åtgärder som betyder mycket för att bryta den negativa utsläppstrend som råder i transportsektorn.

I fråga om det förslag som Skattenedsättningskommittén lagt beträffande energi- och koldioxidbeskattningen så vill jag inte nu föregripa de diskussioner vi för inom ramen för budgetöverläggningarna. Jag vill dock framhålla att jag, för min del, ser beskattningen av koldioxid och energi som viktiga ingredienser också i den framtida klimat- och miljöpolitiken.

Den svenska klimatpolitiken ligger fast, vilket innebär en minskning av utsläppen med 4 % till perioden 2008@2012 och att en kontrollstation för klimatpolitiken införs år 2004. Regeringen har redan givit Naturvårdsverket och Statens energimyndighet i uppdrag att ta fram underlag för denna kontrollstation. I detta uppdrag ingår bland annat att redovisa en bedömning av möjligheterna att med nuvarande åtgärder och styrmedel nå delmålet för perioden 2008@2012. Vid behov ska myndigheterna undersöka ytterligare eller utökade kostnadseffektiva åtgärder för att nå delmålet, bedöma deras effekter på utsläpp och deras statsfinansiella och samhällsekonomiska konsekvenser. Utifrån en samlad bedömning kommer regeringen sedan att föreslå hur vi på bästa sätt ska kunna föra en framåtsyftande och effektiv klimatpolitik även i fortsättningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.