Strategi för ESS

Skriftlig fråga 2017/18:383 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-01
Överlämnad
2017-12-04
Anmäld
2017-12-05
Svarsdatum
2017-12-13
Sista svarsdatum
2017-12-13
Besvarad
2017-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

I juni 2014 fick Vetenskapsrådet i uppdrag att utarbeta en strategi för ”att stimulera svenskt deltagande, utnyttjande och kompetensförsörjning kring uppbyggnaden och driften av den europeiska spallationskällan (ESS)”. Ett förslag till strategi lämnades till regeringen före sommaren 2016.

Moderaterna anser att flera av de förslag som Vetenskapsrådet lyfter fram bör genomföras för att ESS tillsammans med de andra stora forskningsinfrastrukturerna ska kunna bidra till att göra Sverige än mer attraktivt för forskning och innovation.

 Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) har varit ett föredöme och har redan agerat samt bekostat forskarskolor. SSF har identifierat att fler lärosäten behöver forskare som har kunskap om möjligheterna med neutronspridning och har därför utlyst stöd för forskargrupper inom området.

 Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

När kommer statsrådet att presentera en strategi för ESS och vilka åtgärder kommer statsrådet och regeringen att vidta för att stimulera internationellt deltagande av anläggningen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:383 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)



PAGE

2


Dnr U2017/04811/F

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:383 av Betty Malmberg (M) Strategi för ESS

Betty Malmberg har frågat mig när jag kommer att presentera en strategi för ESS och vilka åtgärder jag och regeringen avser vidta för att stimulera internationellt deltagande i anläggningen.


European Spallation Source, ESS, är en av de mest omfattande och komplexa satsningar på forskningsinfrastruktur som någonsin gjorts i Sverige. Forskning vid ESS och den närliggande ljussynkrotronen Max IV kan bidra till att möta samhällsutmaningar inom allt från medicin till klimat till energi. Tillsammans skapar ESS och Max IV en internationellt sett unik miljö med stora möjligheter för både akademi och näringsliv att bedriva banbrytande forskning inom en mängd områden.

Som värdland för den europeiska forskningsanläggningen ESS behöver Sverige ta ett särskilt ansvar och säkerställa att möjligheterna med anläggningen tas till vara av det svenska forskningssamhället. ESS, Max IV och den omgivande forsknings- och innovationsmiljön kan utvecklas till ett nav för högteknologisk forskning av nytta för hela landet. Regeringen arbetar därför med ett brett perspektiv, som i vissa delar omfattar både ESS och Max IV.

Det är viktigt att det svenska forsknings- och innovationssamhället förbereds inför möjligheterna som öppnas med ESS. För att bistå Regeringskansliet i arbetet med att stärka samverkan mellan ESS, lärosäten och näringsliv utsågs Lena Ek i december 2016 till att samordna arbetet. I uppdraget ingår att föreslå åtgärder för att höja beredskapen i det svenska forskarsamhället inför ESS, och även att främja internationell samverkan kring ESS.

Vetenskapsrådets förslag till strategi för ESS i Sverige innehåller förslag på åtgärder som regeringen har omsatt i handling, exempelvis att tillsätta en samordnare. Vetenskapsrådets förslag utgör ett viktigt underlag i den nationella samordnarens pågående arbete. Regeringen avser presentera en nationell strategi för ESS under våren 2018, vilken bygger vidare på och kompletterar Vetenskapsrådets underlag.

Regeringen har vidtagit flera systemövergripande åtgärder för att stärka Sverige som forsknings- och innovationsnation. I regeringens forsknings- och innovationsproposition ”Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft” (prop. 2016/17:50) prioriterar regeringen flera satsningar för att skapa bättre långsiktiga förutsättningar för att bedriva forskning av god kvalitet i Sverige. Regeringen har bland annat höjt lärosätenas basanslag, vilket förväntas ge lärosätena bättre förutsättningar att göra strategiska prioriteringar för t.ex. rekrytering och engagemang i forskningsinfrastruktur. Ett starkt svenskt engagemang i ESS är en förutsättning för att anläggningen ska utvecklas positivt och därmed bli internationellt attraktiv.

Sverige gör stora investeringar i forskningsanläggningar, såsom ESS och Max IV. Det är angeläget att stödja svenska forskare, företag och offentlig sektor att på olika sätt medverka i uppbyggnad, utveckling och nyttjande av forskningsinfrastruktur. Bland ytterligare satsningar i den senaste forskningspolitiska propositionen fanns därför satsningar för tillgängliggörande och användande av forskningsinfrastrukturer samt test- och demonstrationsmiljöer.

Stockholm den 13 december 2017

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.