Till innehåll på sidan

stödet till handikapporganisationer

Skriftlig fråga 2002/03:516 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-02-12
Anmäld
2003-02-12
Besvarad
2003-02-19
Svar anmält
2003-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 februari

Fråga 2002/03:516

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till socialminister Lars Engqvist om stödet till handikapporganisationer

Stödet till handikapporganisationerna har gjorts om och nya regler har införts. Detta har medfört att stödet till en del handikapporganisationer på några år väsentligt minskas. Till exempel minskar organisationsstödet för Sveriges Dövas Riksförbund med två tredjedelar fram till 2005 eftersom de nya reglerna gynnar förbund med många medlemmar. Det finns för att nämna ett exempel många fler allergiker än döva i Sverige.

De döva är en språklig minoritetsgrupp. De Dövas Riksförbund bedriver en omfattande verksamhet med bland annat en folkhögskola och information till allmänheten om teckenspråket. Jag tvivlar på att regeringen och riksdagen fullt ut var medvetna om konsekvenserna när beslutet om nya regler togs. Verkligheten tycks innebära förödande konsekvenser för ett handikappförbund och deras medlemmar. Jag anser att det omgående behöver göras en uppföljning och analys av hur beslutet påverkar verksamheten i olika handikappförbund. Syftet bör vara att ändra beslutet om oacceptabla konsekvenser uppstår.

Avser socialministern att omgående följa upp hur de nya reglerna för stöd till handikapporganisationer påverkar deras möjligheter att bedriva verksamhet för sina medlemmar?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:516 besvarad av

den 19 februari

Svar på fråga 2002/03:516 om stödet till handikapporganisationer

Statsrådet Berit Andnor

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat socialminister Lars Engqvist om han avser att omgående följa upp hur de nya reglerna för stöd till handikapporganisationer påverkar deras möjligheter att bedriva verksamhet för sina medlemmar. Då handikappfrågorna efter regeringsombildningen ligger inom mitt ansvarsområde besvarar jag frågan.

Bakgrunden till frågan är att Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) får och kommer att få minskat bidrag på grund av det nya regelsystemet för stöd till handikapporganisationer som trädde i kraft den 1 juli 2000.

Sedan den 1 juli 2000 är principerna för fördelningen av statsbidraget fastställda i en förordning. Den är ett resultat av en utredning som tillsattes ett par år tidigare. Bakgrunden var att allt fler handikapporganisationer hade kommit att bildas under årens lopp. Det gällande systemet gynnade organisationer som kommit tidigt in i systemet och nya organisationer hade svårt att komma in. Ambitionen var att skapa ett bidragssystem i vilket resurserna fördelas på ett så rättvist, enkelt och tydligt sätt som möjligt.

I samband med att den nya förordningen trädde i kraft gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att redovisa effekterna av det nya statsbidragssystemet. Enligt Socialstyrelsens uppföljning framkommer att en övervägande del av handikapporganisationerna anser att det nya systemet är bättre och mer rättvist än det gamla. Kritik riktas dock mot det nya systemet då ett fåtal gamla organisationer får och kommer att få kraftigt minskade bidrag. Regeringen anser att dessa negativa effekter bör begränsas och avser att återkomma på tilläggsbudget i samband med den ekonomiska vårpropositionen för 2003.

Socialstyrelsen har i regleringsbrevet för 2003 fått i uppdrag att följa tillämpningen av de nya reglerna för statsbidraget, och lämna eventuella förslag till åtgärder. Uppdraget ska redovisas i februari 2005. Innan dess ser jag inga skäl till att förändra nuvarande regelverk.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.