Till innehåll på sidan

stöd till kommunala bostadsföretag

Skriftlig fråga 2004/05:1077 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-02-25
Anmäld
2005-02-28
Besvarad
2005-03-02
Svar anmält
2005-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 februari

Fråga 2004/05:1077

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om stöd till kommunala bostadsföretag

Enligt Fastighetsägarna Sverige strider de svenska kommunernas ekonomiska stöd till deras egna bostadsföretag mot EU:s statsstödsregler.

Enligt revisionsföretaget Ernst & Young, som på uppdrag av Fastighetsägarna Sverige utrett förekomsten av kommunalt stöd till deras egna bostadsföretag under 2002, får 273 av 287 undersökta kommunala bostadsföretag kommunalt stöd på totalt 12,5 miljarder kronor.

Enligt en analys som juridisk expertis vid Linklaters i London låtit göra på uppdrag av Fastighetsägarna Sverige strider stödet mot EU:s statsstödsregler. Den europeiska fastighetsägarunionen, European Property Federation, kommer att begära att EU-kommissionen ingriper mot detta. Det skulle kunna innebära att de kommunala bostadsföretagen blir återbetalningsskyldiga för allt stöd som beslutats efter 1995 då Sverige inträde i EU.

I ett öppet brev kräver föreningen att de kommunala bostadsföretagens hyresnormerande roll tas bort och att lagstiftningen ändras så att offentligt konkurrenssnedvridande stöd till offentlig näringsverksamhet förbjuds.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta med anledning av brevet från Fastighetsägarna Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1077 besvarad av

den 2 mars

Svar på fråga 2007/08:1077 om stöd till kommunala bostadsföretag

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av brevet från Fastighetsägarna.

Så som jag också har svarat Nina Lundström i denna fråga så anser regeringen att bostadspolitiken är en nationell angelägenhet. Allas rätt till en trygg bostad till en rimlig kostnad är en del av välfärdspolitiken. På detta område har staten och kommunerna ett gemensamt ansvar. Enligt regeringens uppfattning behövs såväl privatägda som allmännyttigt hyreslägenheter för att uppfylla de bostadspolitiska målen. De allmännyttiga bostadsföretagen som drivs utifrån en långsiktig självkostnadsprincip är en viktig byggsten i bostadspolitiken. Allmännyttan har också en central roll för hyressättningen genom bruksvärdessystemet.

Bostadsfrågor är ett område som ligger utanför EU:s kompetens. Det förekommer heller inget formellt arbete inom EU kring bostadsfrågor.

De frågor kring statsstöd som Marietta de Pourbaix-Lundin pekat på samt vad som kan anses som stöd och hur det ska beräknas är redan kända av regeringen. Frågorna berörs inom ramen för den diskussion som pågår mellan Sverige och EU-kommissionen om det stöd till omstrukturering av kommunala bostadsföretag som ges av Statens bostadsnämnd. Under 2004 genomförde Boverket på uppdrag av regeringen en översyn av lagen om allmännyttiga bostadsföretag. Hyressättningsutredningen har utrett en del frågor när det gäller reformeringen av hyressättningssystemet och betänkandet har varit ut på remiss. Regeringen har därför, inte minst mot bakgrund av allmännyttans centrala roll för bostadspolitiken, för avsikt att göra en översyn av bland annat vilka stödformer som är tillåtna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.