Statligt studiestöd

Skriftlig fråga 2008/09:161 av König Jerlmyr, Anna (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-10-27
Anmäld
2008-10-27
Besvarad
2008-11-05
Svar anmält
2008-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 oktober

Fråga

2008/09:161 Statligt studiestöd

av Anna König Jerlmyr (m)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

För närvarande förbereds en efterlängtad proposition på Utbildningsdepartementet som kommer att främja yrkeshögskolan. Sverige behöver fler med kvalificerade yrkesutbildningar och därför är regeringens initiativ till en förstärkt yrkeshögskola välkommet.

Nyligen besökte jag Privatskolan för hudvård och spa, som har sin verksamhet i Stockholm. Privatskolan utbildar hud- och spaterapeuter, ett av den nya tidens hantverkaryrken. Ser man enbart till Privatskolans elever får omkring nio av tio av eleverna arbete kort efter examen. Dessutom startar en stor del av de kvinnliga eleverna egna företag.

Fler hade dock kunnat söka till skolan om de hade kunnat få studiestöd. Skolan har tidigare ansökt om berättigande av studiemedel men fick avslag med motiveringen att utbildningen saknar nationellt värde. Vad nationellt värde består i har dock inte lyckats konkretiseras.

Privatskolan för hud och spa är långtifrån ensam om att inte kunna erbjuda sina studenter studiemedel. Studiestödet bör gå till utbildningar med högst kvalitet och vars utbildning efterfrågas på arbetsmarknaden, oavsett om utbildningen sker i kommunal eller privat regi. Givetvis bör inte alla utbildningar ges rätt till studiestöd, men vi måste noga överväga vilka kriterier som ska gälla.

Med anledning av ovanstående undrar jag vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att säkerställa att arbetsmarknadens behov och utbildningens kvalitet avgör vilka eftergymnasiala, men icke-akademiska, utbildningar som ska berättigas till statligt studiestöd.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:161 besvarad av Statsrådet Lars Leijonborg

den 5 november

Svar på fråga

2008/09:161 Statligt studiestöd

Statsrådet Lars Leijonborg

Anna König Jerlmyr har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att arbetsmarknadens behov och utbildningens kvalitet avgör vilka eftergymnasiala, men icke-akademiska, utbildningar som ska berättiga till statligt studiestöd.

Jag anser att det är av stor vikt att samhällets behov av utbildad arbetskraft inom olika yrkesområden kan tillgodoses. Ansvaret för detta delas av staten, kommunen och arbetslivet.

Eftergymnasiala yrkesutbildningar utanför högskolan anordnas i dag av en rad olika huvudmän, såväl offentliga som privata. Antalet utbildningsanordnare är mycket stort. Formellt styrs utbildningarna av flera olika regelverk, vilket bland annat innebär att möjligheten för de studerande att få studiestöd varierar.

För att tydliggöra villkoren för de eftergymnasiala yrkesutbildningarna utanför högskolan gav regeringen en särskild utredare i uppdrag att lämna förslag om hur dessa utbildningar ska sammanföras under ett gemensamt ramverk benämnt yrkeshögskolan. Yrkeshögskoleutredningen har lämnat sitt betänkande Yrkeshögskolan – För yrkeskunnande i förändring (SOU 2008:29) som för närvarande bereds inom Regeringskansliet. Utredningens förslag innebär att eftergymnasiala yrkesutbildningar i ännu högre grad ska styras mot arbetslivets behov av rätt kompetens och hög kvalitet.

Regeringen har för avsikt att i en proposition lämna förslag om att en yrkeshögskola inrättas. Förslaget innebär bland annat att eftergymnasiala yrkesutbildningar utanför högskolan får ett gemensamt regelverk och en nationell kvalitetssäkring. Inrättandet av yrkeshögskolan ska bidra till en mer effektiv resursanvändning, tydligare prioriteringar med utgångspunkt i arbetslivets behov samt mer likvärdiga ekonomiska villkor för anordnare och studerande.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.