statliga utredningars oberoende

Skriftlig fråga 2003/04:1530 av von Sydow, Henrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-08-17
Besvarad
2004-08-31
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 augusti

Fråga 2003/04:1530

av Henrik von Sydow (m) till statsminister Göran Persson om statliga utredningars oberoende

Svenska statliga utredningar har länge förknippats med stor integritet, oberoende och självständighet. Men den bilden naggas rejält i kanten när den statliga enmansutredaren och tillika socialdemokratiska riksdagsledamoten Kent Härstedt presenterade sin alkoholinförselutredning. Den statliga utredningens förslag att ensidigt sänka spritskatten med 40 % skvallrar om att utredningen styrts av starka statliga intressen.

Kent Härstedts förslag är förvånande inte bara från utgångspunkten att det går på tvärs mot den svenska traditionen att försöka styra konsumtion mot alkoholsvagare alternativ som öl och vin. Det är också uppenbart att enmansutredarens förslag ensidigt gynnar försäljning av sprit där det finns ett statligt ägt och dominerande bolag medan den privat dominerande bryggerinäringen föreslås få fortsätta verka med villkor som driver upp importen av utländskt öl och med konkurrens från en omfattande smuggling och svartförsäljning. Till det betänksamma hör också att den statliga utredningens förslag ensidigt tillgodoser det som varit det publikt framförda kravet från vd:n för statliga Systembolaget. Den statliga utredningens oberoende och integritet kan mot denna bakgrund ifrågasättas och därför vill jag fråga statsministern:

Hur avser statsministern att agera för att försäkra sig om att statliga utredningar verkligen görs oberoende och självständiga, också gentemot regeringen och starka statliga intressen?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1530 besvarad av

den 24 augusti

Svar på fråga 2003/04:1530 om statliga utredningars oberoende

Statsrådet Gunnar Lund

Henrik von Sydow har frågat statsministern vad han avser att göra för att försäkra sig om att statliga utredningar görs oberoende och självständiga. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen styr riket. I detta ligger att regeringen leder den offentliga verksamheten, planerar för utvecklingen och tar de initiativ som behövs. Regeringen arbetar fortlöpande med att säkerställa en hög kvalitet i de underlag för beslut av regering och riksdag som utredningsbetänkanden utgör. Lämplig utredare utses av regeringen utifrån varje utrednings förutsättningar och syfte.

Jag delar frågeställarens uppfattning att självständighet, oberoende och integritet är förutsättningar för väl övervägda beslut av regering och riksdag. Jag delar emellertid inte frågeställarens uppfattning att den specifika utredning som nämns i frågan skulle ha brustit i detta avseende. Den har i enlighet med direktiven tagit itu med ett problem, identifierat alternativa lösningar, vägt för- och nackdelar, i syfte att komma fram till ett förslag.

I början av året svarade jag på en interpellation. I det sammanhanget framkom vad regeringen gjort de senaste åren för att höja kvaliteten i utredningsarbetet. Bland annat har en ny kommittéförordning tagits fram, en ny kommittéhandbok utformats samt nya riktlinjer för hur man genom krav i kommittédirektiven lägger grunden för kvalitet i kommittéarbetet. Regeringen lägger ned stor möda på att utveckla utrednings- och kommittéväsendet.

Det pågår ett särskilt arbete i en arbetsgrupp inom Regeringskansliet i syfte att utveckla utredningsväsendet. Bakgrunden är bland annat en forskningsrapport, Kvalitet i utredningsväsendet, som gjorts på uppdrag av Regeringskansliet samt Riksrevisionens rapport, RIR 2004:2. Dessa ansträngningar är ett led i det ständigt pågående arbetet med att behålla den goda kvalitet som svenskt utredningsväsende håller.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.