statlig rehabiliteringsförsäkring

Skriftlig fråga 2000/01:1338 av Sandlin-Hedman, Lena (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-06-05
Anmäld
2001-06-12
Besvarad
2001-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juni

Fråga 2000/01:1338

av Lena Sandlin-Hedman (s) till statsrådet Ingela Thalén om statlig rehabiliteringsförsäkring

Arbetsgivarna i mindre företag har i dag svårt att följa lagen och ta sitt rehabiliteringsansvar. Trots att lagen föreskriver att arbetsgivaren ska sätta i gång en rehabiliteringsutredning om arbetstagaren varit sjukskriven längre än fyra veckor i följd, saknas det en sådan i 75 % av de sjukskrivningsfall som pågått längre än 90 dagar. Enligt utredningen Rehabilitering till arbete (SOU 2000:78) finns det allvarliga brister i rehabiliteringsarbetet. För en majoritet av de arbetsskadade som arbetar inom små företag finns det få som får en rehabilitering som gör det möjligt för individen att fortsätta sitt yrkesverksamma liv.

Det grundläggande problemet är att arbetsgivarna skiljer sig åt i ekonomisk styrka och tillgång till företagshälsovård. Det behövs därför ett nytt system där arbetsgivarna mer solidariskt delar på detta, sitt lagstadgade ansvar. Ett sådant system skulle utjämna skillnaderna mellan små och stora företag eftersom vi då får ett system där alla arbetsgivare är med och betalar rehabiliteringen. I denna mening sprids riskerna. Det bör snarast införas en statlig obligatorisk rehabiliteringsförsäkring som ett komplement till den allmänna sjuk- och arbetsskadeförsäkringen. Denna försäkring borde finansiera en större del av rehabiliteringens kostnader. På så sätt skulle samhället garantera att denna rättighet kunde spridas till alla.

Jag vill fråga statsrådet om hon är beredd att vidta åtgärder för att genomföra en statlig rehabiliteringsförsäkring.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1338 besvarad av

den 13 juni

Svar på fråga 2000/01:1338 om statlig rehabiliteringsförsäkring

Statsrådet Ingela Thalén

Lena Sandlin-Hedman har frågat mig om jag är beredd att vidta åtgärder för att genomföra en statlig rehabiliteringsförsäkring.

Sjukförsäkringen och den arbetslivsinriktade rehabiliteringen har varit föremål för utredning under senare år. Arbetet har bedrivits parallellt och ett antal förslag har lämnats. Behov finns nu att sammanställa de förslag, faktaunderlag och uppslag som har framkommit på olika håll till en helhet.

Regeringen beslutade därför i början av december 2000 att utse en särskild utredare med uppgift att utarbeta en samlad handlingsplan för ökad hälsa i arbetslivet (dir. 2000:92). Jag förordnade förre landshövdingen Jan Rydh som särskild utredare (S2000:7).

Utredaren ska förutsättningslöst se över effektiviteten och träffsäkerheten i sjukförsäkring, rehabilitering, förtidspension och arbetsskadeförsäkring samt i administrationen av dessa system. Utredaren ska också föreslå hur förebyggande åtgärder, försäkringssystem, rehabiliterande insatser m.m. kan bli mer effektiva redskap för att minska sjukfrånvaron i arbetslivet.

I detta sammanhang är det naturligt att överväga om en statlig rehabiliteringsförsäkring i enlighet med vad Sandlin-Hedman förespråkar bör införas.

Utredaren rapporterade om handlingsplanens uppläggning och inriktning på åtgärder i februari 2001. Vid denna tidpunkt lämnade han också inledande förslag till åtgärder på kort sikt. Förslag till handlingsplan med redovisning av ytterligare åtgärder på kort sikt samt åtgärder på lång sikt kommer utredaren att lämna nu under juni 2001. Senast den 15 december 2001 ska utredaren redovisa åtgärder på längre sikt.

Utredaren rapporterar till den statsrådsgrupp som har bildats mellan Social-, Närings- och Finansdepartementen. I gruppen ingår förutom jag själv statsråden Lars Engqvist, Mona Sahlin och Bosse Ringholm.

Avslutningsvis vill jag nämna att regeringen i 2001 års ekonomiska vårproposition (prop. 2000/01:100) lade fram ett förslag om 100 miljoner kronor till försöksverksamhet för att motverka långtidssjukskrivningar. Det handlar bl.a. om att med start nästa år ta ett första inledande steg när det gäller den arbetslivsinriktade rehabiliteringen. Tanken är att pröva nya metoder, tydliggöra ansvarsfördelningen samt förstärka kompetensen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.