Till innehåll på sidan

Språk- och solresor och alkohol till minderåriga

Skriftlig fråga 2007/08:214 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2007-11-02
Besvarad
2007-11-13
Svar anmält
2007-11-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 november

Fråga

2007/08:214 Språk- och solresor och alkohol till minderåriga

av Birgitta Eriksson (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Medierna rapporterar om omfattande alkoholförtäring av många minderåriga som är på språkresor. Samma problem har tidigare diskuterats rörande ungdomar på semesterresor i soligare länder. Researrangörerna svär sig fria och en fråga är ju givetvis hur ungdomarna kan bli serverade alkohol i länder som ändå har åldersrestriktioner för alkoholservering. Problemet bör även gälla andra nordiska länders ungdomar, så frågan behöver ju inte bara vara ett svenskt initiativ.

Vilka mellanstatliga initiativ eller EU-initiativ avser statsrådet att ta för att alkoholserveringen till minderåriga svenska ungdomar på språk- eller solresor stoppas?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:214 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 13 november

Svar på fråga

2007/08:214 Språk- och solresor och alkohol till minderåriga

Statsrådet Maria Larsson

Birgitta Eriksson har frågat mig vilka mellanstatliga eller EU-initiativ jag avser att ta för att alkoholserveringen till minderåriga svenska ungdomar på språk- eller solresor stoppas.

Den ofta alltför höga alkoholkonsumtionen bland svenska ungdomar som i olika sammanhang reser utomlands är mycket oroande. I synnerhet då det handlar om minderåriga. Trenden att alkoholkonsumtionen och berusningsdrickandet ökar bland unga är gemensam för flera länder inom EU. I EU:s alkoholstrategi är skyddet av barn och unga ett huvudområde och insatser för att minska ungas drickande prioriteras i de olika samarbetsorgan som nu etableras inom EU för att genomföra strategin som till exempel Alcohol and health forum, där frivilligorganisationer och representanter för industrin och näringsidkare ingår, och Kommittén för nationell policy där alla medlemsländer finns representerade. Dessa  organ, som är centrala plattformar för diskussion och samarbete, erbjuder nya möjlighet för Sverige att inom EU driva frågor om hur tillgängligheten av alkohol för unga kan begränsas.

Jag vill dock betona att ungas förhållningssätt till alkohol grundläggs tidigt och på hemmaplan. Svenska ungdomars dryckesbeteende, såväl i Sverige som utomlands, är därför i första hand en nationell angelägenhet. De företag som anordnar resor med unga som målgrupp har tillsammans med föräldrarna ett ansvar för att minderåriga inte ska dricka alkohol under utlandsvistelsen. Det är därför viktigt att föräldrar får det stöd de behöver i sitt föräldraskap. Ett förslag om hur föräldrar aktivt kan stöttas genom barnets hela uppväxttid bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.