spärrtid för bankböcker

Skriftlig fråga 2000/01:1556 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-08-07
Besvarad
2001-08-21
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 augusti

Fråga 2000/01:1556

av Carina Hägg (s) till statsrådet Britta Lejon om spärrtid för bankböcker

Att hålla reda på en bankbok är en viktig handling men trots försiktighet kan det inträffa att en bankbok förkommer. För att man då ska kunna ta ut de medel som finns på bankboken/kontot kräver banken en spärrtid på sex månader innan man får göra något uttag. Detta för att man inte kan visa upp bankboken. Därutöver ska kontoinnehavaren annonsera i av banken uppgivna publikationer och dessa kostnader ska betalas av kontoinnehavaren.

Detta förfaringssätt är inte acceptabelt om bankboks-/kontoinnehavaren i övrigt kan styrka sin identitet och det inte finns andra skäl att tro att någon försöker tillskansa sig annans medel. Det finns inte någon motsvarande spärrtid för exempelvis bankomatkort som det finns för bankböcker.

Min fråga till statsrådet Britta Lejon är om statsrådet är beredd att se över spärrtiderna för bankböcker.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1556 besvarad av

den 21 augusti

Svar på fråga 2000/01:1556 om spärrtid för bankböcker

Finansminister Bosse Ringholm

Carina Hägg har frågat statsrådet Britta Lejon om hon är beredd att se över spärrtiderna för bankböcker. Frågan har överlämnats till mig.

I 2 kap. 21 § bankrörelselagen (1987:617) finns bestämmelser om bankbok. Där anges bl.a. att för efterlysning och dödande av förkommen motbok gäller särskilda bestämmelser. Dessa bestämmelser finns i 12 § i lagen (1927:85) om dödande av förkommen handling. Bestämmelserna innebär att den som förlorat sin bankbok kan begära efterlysning hos banken. Banken verkställer på sökandens bekostnad efterlysningen genom kungörelse i Post- och Inrikes Tidningar. Om bankboken inte har kommit till rätta inom sex månader från kungörandet får sökanden ut sina pengar och bankboken dödas.

Banklagskommittén har i sitt huvudbetänkande Reglering och tillsyn av banker och kreditmarknadsföretag (SOU 1998:160) föreslagit att bestämmelserna om bankbok i bankrörelselagen ska avskaffas. Kommitténs huvudbetänkande bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

En översyn av bestämmelserna om dödande av förkommen bankbok kommer att göras i samband med beredningen av Banklagskommitténs huvudbetänkande.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.