somaliernas situation

Skriftlig fråga 2003/04:1336 av Frans, Joe (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-06-14
Anmäld
2004-06-14
Besvarad
2004-06-22
Besvarad
2004-06-28
Svar anmält
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 juni

Fråga 2003/04:1336

av Joe Frans (s) till statsrådet Barbro Holmberg om somaliernas situation

Enligt uppgift har Migrationsverket ändrat praxis som innebär att man nu kan avvisa asylsökande tillbaka till Somalia. Besluten har inneburit en hel del psykiska och praktiska problem för tusentals somalier bosatta i Sverige.

I Somalia pågår sedan många år ett blodigt inbördeskrig. I början av juni i år dog nästan 100 personer i strider mellan olika grupper. Enligt UNHCR:s rapport från januari 2004 bör inga somaliska flyktingar skickas tillbaka till Somalia.

Jag har uppfattat att Migrationsverket så att Sverige aldrig kommer att använda sig av tvångsmässig avvisning.

Det råder dock en hel del oklarheter och otydligheter kring vad besluten innebär i praktiken när det leder till så grava psykiska och sociala konsekvenser för somalierna i Sverige.

Enligt uppgift avvaktar regeringen en eventuell uppgörelse i förhandlingar i Kenya som väntas avslutas den 1 juli 2004 för att kunna verkställa något som möjligen skulle kunna betecknas som massdeportation. Jag anser att dessa uppgifter är grundlösa och illasinnade men likväl är det uppgifter som cirkulerar bland somalier bosatta i Sverige.

För att tydliggöra regeringens position om rättsläget och för att undanröja missförstånd och oklarheter vill jag fråga statsrådet vad hon avser att vidta för åtgärder beträffande somaliernas situation i Sverige och Somalia.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1336 besvarad av

den 22 juni

Svar på fråga 2003/04:1336 om somaliernas situation

Statsrådet Barbro Holmberg

Joe Frans har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta beträffande somaliernas situation i Sverige och Somalia.

Migrationsverket är den myndighet som bär huvudansvaret för att avvisnings- och utvisningsbeslut verkställs. Det är inte möjligt för regeringen att ingripa i myndigheternas arbete med att verkställa enskilda lagakraftvunna beslut.

Vid beslut om avvisning eller utvisning gör alltid Migrationsverket och Utlänningsnämnden en individuell prövning av de asylskäl och övriga skäl som åberopas. Det innebär att somalier även i fortsättningen får uppehållstillstånd om omständigheterna motiverar det.

Avseende de somalier som har beviljats tidsbegränsade uppehållstillstånd kommer utlänningsmyndigheterna att pröva ärendena på nytt i de fall tillstånden löper ut och utlänningen fortsatt ansöker om uppehållstillstånd. I de fall ärendena inbegriper barn har jag från Migrationsverket erfarit att man särskilt kommer att ta ställning till om uppehållstillstånd på humanitära grunder ska beviljas av hänsyn till barnets bästa.

Bedömer myndigheterna att det inte finns grund för uppehållstillstånd är utgångspunkten alltid att en utlänning som fått beslut om avvisning, alternativt utvisning, är skyldig att lämna landet inom två respektive fyra veckor efter att beslutet vunnit laga kraft. Det är utlänningen själv som genom sitt agerande avgör på vilket sätt han eller hon ska återvända till sitt hemland. Migrationsverket överlämnar verkställighetsärenden till polisen när utlänningen har avvikit och inte kan påträffas eller om det kan antas att tvång kommer att behövas för att genomföra verkställigheten. I de fall myndigheterna fattar beslut om avvisning eller utvisning till Somalia anges i besluten verkställighetsföreskrifter som innebär att varje återvändande somalier ska ges möjlighet att återintegreras i Somalia.

För närvarande genomförs inte några tvångsmässiga avvisningar till Somalia men det går inte att utesluta att detta kan bli aktuellt i framtiden. Lämpligheten för detta avgörs av utlänningsmyndigheterna.

I övrigt vill jag hänvisa till tidigare svar i interpellation 2003/04:463.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.