Södertörns högskola

Skriftlig fråga 2003/04:682 av de Pourbaix Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-04
Anmäld
2004-02-04
Besvarad
2004-02-11
Svar anmält
2004-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 februari

Fråga 2003/04:682

av Marietta de Pourbaix Lundin (m) till utbildningsminister Thomas Östros om Södertörns högskola

Höstterminen 2003 hade Södertörns högskola 10 000 registrerade studenter och ca 700 anställda, varav två tredjedelar är lärare eller forskare. Ca 80 % av lärarna har doktorsexamen, vilket är en av de högsta andelarna i landet. I december 2003 hade högskolan 37 professorer och 150 doktorander. Högskolans expansion kommer att fortsätta och den ska även i framtiden bedriva utbildning på tre orter: Flemingsberg, Haninge och Södertälje. 500 nya studieplatser per år planeras från och med år 2003.

Av studenterna är 65 % kvinnor, 35 % har invandrarbakgrund, 37 % kommer från studieovana miljöer där ingen av föräldrarna är akademiker och 48 % kommer från Stockholm söder om Söder samt Södertörn. Södertörns högskola har generell kandidat- och magisterexamensrätt.

Denna fantastiska utveckling har skett på bara några år. I en så stor stad som Stockholm behövs det mer än ett universitet. Södertörns högskola har ansökt om att utvecklas till universitet. Södertörnskommunerna har nyligen uppvaktat utbildningsministern i frågan.

När avser utbildningsministern att ge Södertörns högskola universitetsstatus?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:682 besvarad av

den 11 februari

Svar på fråga 2003/04:682 om Södertörns högskola

Utbildningsminister Thomas Östros

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig när jag avser att ge Södertörns högskola universitetsstatus.

Södertörns högskola har med sin mångvetenskapliga profil goda förutsättningar att attrahera studenter med många olika bakgrunder och intressen. I dag kommer hälften av studenterna från södra Storstockholm. I en utvärdering av lärosätenas arbete med jämställdhet, studentinflytande samt social och etnisk mångfald, har Högskoleverket lyft fram Södertörns högskola som ett av sju lärosäten som lyckats väl i sitt arbete med att rekrytera studenter från studieovana miljöer och studenter med invandrarbakgrund. Södertörns högskola har samtidigt framgångsrikt arbetat för att rekrytera disputerade lärare.

Sverige har i dag ett högskolelandskap med ett antal universitet med generell examensrätt för forskarutbildning samt några högskolor som tilldelats vetenskapsområde, det vill säga rätt att utfärda examina i forskarutbildningen inom ett avgränsat område. Därutöver finns det ett antal högskolor som inte har rätt att självständigt bedriva forskarutbildning eller examinera inom denna. Dessa lärosäten har dock sedan ett par år tillbaka fasta ekonomiska forskningsresurser. Detta högskolelandskap är ett uttryck för regeringens strävan att skapa minst en stark högskola i varje län. Södertörns högskola utmärker sig i detta sammanhang genom att den tack vare Östersjöstiftelsen har relativt stora forskningsresurser. Det innebär att Södertörns högskola har större ekonomiska forskningsresurser än till och med de nya universitet som nu byggs upp i Karlstad, Växjö och Örebro.

Som jag tidigare framhållit föregås beslut om att inrätta nya universitet eller tilldela en högskola ett vetenskapsområde av en noggrann kvalitetsgranskning som genomförs av Högskoleverket. Ett lärosäte måste ha grundutbildning och forskning av sådan kvalitet och omfattning att forskarutbildning kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå. Men som regeringen uttalade i den forskningspolitiska propositionen för år 2000 kan en högskola tilldelas vetenskapsområde enbart om det, förutom att kvalitetskriterierna är uppfyllda, även finns statsfinansiella förutsättningar för detta samt att det ligger i linje med regeringens forskningspolitiska bedömning. Samma sak gäller för inrättandet av nya universitet.

Det är för närvarande inte aktuellt att inrätta flera universitet. Min bedömning är dock att verksamheten vid Södertörns högskola genom bland annat samverkan med det omgivande samhället har goda förutsättningar att fortsätta utvecklas positivt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.