Socialt utsatta flickor

Skriftlig fråga 2005/06:1610 av Hassan, Maria (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-15
Anmäld
2006-05-15
Besvarad
2006-05-24
Svar anmält
2006-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 maj

Fråga 2005/06:1610 av Maria Hassan (s) till statsrådet Morgan Johansson (s)

Socialt utsatta flickor

Många undersökningar pekar på att flickor och unga kvinnor mår allt sämre. Samtidigt visar studier att de får vänta betydligt längre på hjälp från samhället än pojkar i samma situation. Det anges många förklaringar. Pojkar är fortfarande norm. Därav är det svårare att upptäcka flickors signaler. För att ta ett exempel: Flickor som missbrukar fortsätter i många fall att prestera goda skolresultat. Inte sällan vänder de frustration och ilskan inåt genom att skära sig eller bli deprimerade. Alltfler flickor tar över männens beteende och vänder sin aggression utåt: de slås och rånar. Flickor blir mer synliga, men det betyder inte att de får hjälp snabbare. Flickor placeras ofta för vård utanför hemmet på grund av problem i familjen, medan pojkar placeras på grund av kriminalitet och droger. Två tredjedelar av all stöd- och specialundervisning i landet går till pojkar. Skillnaderna i stöd och behandling mellan pojkar och flickor är påtagliga.

Jag anser att elevhälsan tydligt bör beskriva för pedagoger och politiker hur läget är för pojkar och flickor. Det är viktigt att se att pojkar och flickor ger olika uttryck för problem och inse att olika typer av hjälp behövs.

Med anlening av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd vilka åtgärder han tänker vidta för att socialt utsatta flickor får ett snabbt stöd från samhället.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1610 besvarad av

den 24 maj

Svar på fråga 2005/06:1610 om socialt utsatta flickor

Statsrådet Morgan Johansson

Maria Hassan har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att socialt utsatta flickor får ett snabbt stöd från samhället.

Jag håller med Maria Hassan om att det är viktigt att se att pojkar och flickor ger olika uttryck för problem och att de behöver olika slags hjälp. Vi måste se till att både flickor och pojkar får snabb hjälp av samhällets olika instanser utifrån sina individuella behov.

Regeringen har i vårpropositionen aviserat flera satsningar för barns och ungas hälsa och trygghet. Bland annat görs en satsning på förebyggande arbete för en bättre elevhälsa där 50 miljoner kronor avsätts till ett antal pilotprojekt. Pilotprojekten ska syfta till att skapa en utökad samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatri. De skolor som tilldelas bidrag ska samordna ett aktivt och konkret arbete med elever som far illa eller riskerar att fara illa och som behöver särskilt stöd. De får också till uppgift att bygga upp strukturer för samverkan både på individnivå och på mer övergripande nivå.

För att vända utvecklingen med ökad psykisk ohälsa bland flickor och pojkar avsätter regeringen 250 miljoner kronor per år till barn- och ungdomspsykiatrin under 2007 och 2008. Målet är att barn- och ungdomspsykiatrin ska bli mer lättillgänglig för barn och unga så att de får stöd och hjälp i ett tidigt skede innan de drabbas av svårare psykisk ohälsa. Inom ramen för denna satsning inrättas också ett nationellt centrum för kunskaps- och metodutveckling inom området.

Socialstyrelsen har haft regeringens uppdrag att kartlägga och föreslå åtgärder när det gäller flickor som skär sig. Redovisningen har överlämnats till utredningen Ungdomars livssituation utifrån stress och dess konsekvenser för den psykiska hälsan. Utredningen ska redovisas senast den 15 augusti 2006.

I Socialdepartementet bereds för närvarande betänkandet Källan till en chans (SOU 2006:81) som innehåller ett förslag till en nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården. Ett av målen i planen är att barn, unga och deras familjer ska erbjudas tidigt stöd av god kvalitet. Förebyggande insatser från såväl socialtjänsten som förskola, skola och socialtjänsten är viktiga i detta sammanhang. Ett annat mål innebär att barn och unga som kommer i kontakt med socialtjänsten garanteras en kompetent utredning och en sammanhållen, kontinuerlig och säker vård av god kvalitet. En lagrådsremiss kommer att presenteras senare i år.

I alla de här satsningarna är det angeläget att pojkars och flickors olika behov lyfts fram så att ungdomarna kan få stöd efter sina individuella förutsättningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.