socialförsäkringars personkrets

Skriftlig fråga 2000/01:1310 av Granlund, Marie (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-05-30
Anmäld
2001-06-06
Besvarad
2001-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 maj

Fråga 2000/01:1310

av Marie Granlund (s) till statsrådet Ingela Thalén om socialförsäkringars personkrets

Från den 1 januari 2001 gäller en ny socialförsäkringslag. Den nya lagen innehåller bestämmelser om vem som ska omfattas av de sociala trygghetssystemen. Rätten till en förmån ska fr.o.m. den 1 januari grundas på bosättning eller förvärvsarbete. Den nya lagen säger att den som kommer till Sverige för att studera inte ska anses vara bosatt här. Undantag har gjorts för de som har utbildningsbidrag för doktorander. Som alltid med ny lagstiftning uppstår oförutsedda problem. Vilka i normalfallet brukar hanteras via undantag eller övergångsbestämmelser.

Det exempel jag särskilt vill ta upp är World Maritime University i Malmö, som drivs i Förenta nationernas regi. Studenterna kommer från hela världen för att studera till kaptener och styrmän. En del har sina familjer med sig och hade tidigare rätt till både barnbidrag och föräldrapenning. Nu fick de över en natt de förmånerna indragna. (Beskedet från Försäkringskassan kom med en månads varsel.) Enligt proposition 1998/99:119 ingår WMU i den krets som omfattas av lagen om immunitet och privilegier i vissa fall (SFS 1976:661). Vilket för anställda vid WMU innebär, att oavsett vilken nationalitet man har, familjemedlemmar uppbär barnbidrag och föräldrapenning. Motsvarande gäller dock från den 1 januari 2001 inte för de studerandes familjer.

Min fråga till statsrådet är om statsrådet är beredd att verka för att de studerandes familjer vid FN-universitetet WMU i Malmö bildar en undantagskrets enligt samma princip som de anställdas familjer.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1310 besvarad av

den 13 juni

Svar på fråga 2000/01:1310 om socialförsäkringars personkrets

Statsrådet Ingela Thalén

Marie Granlund har frågat mig om jag avser verka för att de studerande vid världssjöfartsuniversitetet i Malmö bildar en undantagskrets enligt samma principer som de anställdas vid universitetet familjer.

Den 1 januari i år trädde socialförsäkringslagen (1999:799) i kraft. Lagen innebär att socialförsäkringen delas in i en försäkring som baseras på bosättning och en som baseras på arbete. Enligt huvudregeln i lagen innebär det bl.a. att den som arbetar i Sverige omfattas av den arbetsbaserade försäkringen. Dock gäller vissa undantag för dem som på grund av konventionsbestämmelser omfattas av regler om immunitet och privilegier.

För tjänstemän vid världssjöfartsuniversitetet i Malmö och de familjemedlemmar som ingår i deras hushåll gäller sådana undantagsbestämmelser. Dessa innebär att de omfattas av socialförsäkringsarrangemang som den internationella sjöfartsorganisationen ombesörjer och de ska vara undantagna från varje socialförsäkringssystem som inrättats enligt svensk lag. Försäkringstillhörigheten för denna personkrets förändrades inte genom lagändringen den 1 januari 2001.

Tanken bakom dessa bestämmelser om immunitet och privilegier är att tjänstemännen ska ha rätt att vara undantagna vårt lands jurisdiktion och inte påtvingas det svenska systemet.

För en i Sverige bosatt person som lämnar landet för att studera gällde före den 1 januari 2001 att personen fortfarande ansågs bosatt här om utlandsvistelsen var avsedd att vara längst ett år. Om utlandsstudierna pågick längre än ett år var denna grupps försäkringstillhörighet ofta oklar. Det anses vara internationell praxis att utgå från att utlandsstuderande inte ska omfattas av studielandets lagstiftning om social trygghet. För att denna grupp inte skulle ställas utan försäkringsskydd infördes den 1 januari i år en ny regel om utlandsstuderande. Regeln innebär att en i Sverige bosatt person som lämnar landet för att studera utomlands fortfarande ska anses vara bosatt i Sverige och därmed omfattas av den bosättningsbaserade försäkringen.

Samtidigt infördes en motsvarande ny bestämmelse för personer som kommer till Sverige för att studera, som innebär att dessa inte ska anses vara bosatta här och därmed inte omfattas av den bosättningsbaserade försäkringen. Denna regel gäller även för de studerande vid världssjöfartsuniversitetet som inte är bosatta i Sverige.

Den ovan nämnda regleringen för utlandsstuderande som lämnar Sverige innebär en utvidgning av den skyddade personkretsen. Bestämmelserna bygger på principen att utlandsstuderande i första hand ska vara försäkrade där de har sitt egentliga hemvist. Detta måste tillämpas även på utlandsstuderande som kommer till Sverige för att studera. Annars kommer två motstridiga principer för försäkringstillhörighet att gälla för utlandsstuderande. Det är inte heller rimligt att låta svensk socialförsäkring bära kostnader för personer som vistas här i landet enbart för att studera och som har sin huvudanknytning till ett annat land. Något skäl att här särbehandla de studerande vid världssjöfartsuniversitetet föreligger inte enligt min mening. Mot denna bakgrund är jag inte beredd att verka för någon ändring beträffande de studerande vid världssjöfartsuniversitetet i Malmö.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.