sociala hänsyn i offentlig upphandling

Skriftlig fråga 2004/05:751 av Lundberg, Inger (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-01-20
Anmäld
2005-01-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-01-27
Svar anmält
2005-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 januari

Fråga 2004/05:751

av Inger Lundberg (s) till statsrådet Sven-Erik Österberg om sociala hänsyn i offentlig upphandling

Sverige har på olika sätt bidragit till att kampen mot barnarbetet satts på den internationella agendan. Det blir därför stötande om kommuner eller andra, som genomför offentlig upphandling, tvingas att handla varor som tillverkas av barn, som utnyttjas på ett hänsynslöst sätt.

Enligt uppgift från Nämnden för offentlig upphandling (NOU) står det helt klart att den upphandlande enheten får ställa upp sociala villkor för det som upphandlas. Om det som upphandlas är en tjänst får villkor ställas på tjänstens utförande. Om det i stället är en vara som upphandlas får villkor ställas på själva varan. Däremot skulle det, enligt NOU, vara tveksamt om den upphandlande enheten får ställa sociala krav på själva tillverkningsprocessen när det gäller en renodlad varuupphandling. Om upphandlingen ska ges denna snäva tolkning skulle till exempel en kommun kunna tvingas handla leksaker, som tillverkas av utsatta barn, till sin förskoleverksamhet. Det kan knappast stå i linje med Sveriges strävan att motverka barnarbete.

Jag vill därför fråga statsrådet Österberg om han är beredd att förtydliga regelverken så att kommuner och andra offentliga upphandlare kan ställa villkor om att en vara inte får ha tillkommit genom att barns arbete utnyttjas i tillverkningsprocessen.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:751 besvarad av

den 27 januari

Svar på fråga 2004/05:751 om sociala hänsyn i offentlig upphandling

Statsrådet Sven-Erik Österberg

Inger Lundberg har frågat mig om jag är beredd att förtydliga regelverken så att offentliga upphandlare kan ställa som villkor vid upphandlingar att barn inte får ha utnyttjats i tillverkningsprocessen av en vara.

En revidering av EG-direktiven om offentlig upphandling av varor och tjänster har pågått under några år. Sverige har tagit aktiv del i revideringsarbetet och där drivit just frågan om ökade rättsliga möjligheter att ställa sociala krav på hög nivå. Direktiven har nu antagits och möjligheterna att ställa sociala krav har förtydligats.

I april 2004 beslutade regeringen att tillsätta en utredare för att lämna förslag till hur de nyligen reviderade EG-direktiven om offentlig upphandling ska införlivas i svensk rätt. I kommittédirektiven anges att utredarens överväganden och förslag ska präglas av direktivens grundläggande ekonomiska syfte.

Dock ska utredaren enligt direktiven särskilt beakta den svenska ståndpunkten, som Sverige drev vid revideringen av EG-direktiven, beträffande sociala hänsyn på så sätt att integrationen av sådana hänsyn väl återspeglas i de av honom föreslagna ändringarna. Uppdraget ska redovisas inom kort.

Jag är övertygad om att denna fråga kommer att tas om hand på bästa sätt i utredningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.